Οικονομία

Λαγκάρντ: Το Ταμείο Ανάκαμψης χρειαζόταν περισσότερες επιχορηγήσεις

  • newsroom


Η άποψη της ΕΚΤ πλήρως εναρμονισμένη με την αρχική πρόταση της Κομισιόν για 500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια

Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. Ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί «με καλύτερους όρους».

Βάσει της συμφωνίας μετά από μαραθώνιες συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών, το Ταμείο Ανάκαμψης θα χορηγήσει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ σε δάνεια στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, βοηθώντας τiς στις προσπάθειες που καταβάλουν να ανακάμψουν οι οικονομίες τους.

Ωστόσο η Λαγκάρντ εμφανίσθηκε επικριτική αναφορικά με τη συμφωνία κατά τη διάρκεια ζωντανής διαδικτυακής συνέντευξης στην εφημερίδα Washington Post, λέγοντας ότι θα προτιμούσε το ποσοστό των επιχορηγήσεων να ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με τα δάνεια, άποψη εναρμονισμένη με την αρχική πρόταση της Κομισιόν για 500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια.

«Θα μπορούσε να είναι καλύτερη, εντούτοις είναι ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα», ανέφερε.

Ερωτηθείσα πως εννοεί την καλύτερη συμφωνία, η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εκείνη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να επιδιώξουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία με επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. Ευρώ, ακόμη και αν χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να υπάρξει μία ομόφωνη συναίνεση.