Πρωτοφανή πτώση των κρατικών εσόδων από εισπράξεις φόρων μαρτυρούν τα πρώτα στοιχεία για τις πληρωμές που έγιναν στις τράπεζες έως το τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr , τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν ελεύθερη πτώση 35% ως 40% εν σχέσει με τον μηναίο στόχο, ή και 50% – 70% χαμηλότερα από πέρυσι σε μεγάλες και κρίσιμες ΔΟΥ της χώρας.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έπεσαν από τα σύννεφα, καθώς από τα μέσα Απριλίου  εξέφραζαν ανησυχίες για πολύ μεγάλη πτώση -ή και ακόμα μεγαλύτερη από 40% ενδεχομένως αφού ο υπουργός κύριος Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN πως δεν πήγαν και τόσο άσχημα τα έσοδα Απριλίου.

“Ξύσαμε πάτο”

Αν και πρόωρα τα στοιχεία, στέλνουν σήμα κινδύνου για τα δημόσια ταμεία. Πολύπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν πως «φάνηκε ο πάτος του ταμείου», εξέλιξη που χρήζει αυξημένης προσοχής και ευθύνης από όλους, ιδιαιτέρως στις κρίσιμες στιγμές που ήδη διανύει η χώρα, εν μέσω πανδημίας και παγκόσμιου lockdown.

Μία αιτία είναι η αναστολή λειτουργίας 690.000 επιχειρήσεων και το παγκόσμιο lockdown, αλλά κυρίως οι φορολογικές αναστολές πληρωμών φόρων και εισφορών για μέχρι τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Μόνον στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου εκτιμάται πως έχουν μετατεθεί πληρωμές άνω των 2 δισ. ευρώ που συνεχώς αυξάνονται, ενώ δεν προβλέπεται να εισπραχθούν πριν το 2024 αν ενταχθούν αυτά -μαζί και με όλα τα επόμενα-σε πρόγραμμα 48 δόσεων ή παραπάνω.

Οι εξελίξεις πάντως υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών να αναζητήσει έσοδα από νέα ομόλογα αλλά και να αναθεωρήσει τα σχέδια πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, προκειμένου να κρατήσει ρευστό στα κρατικά ταμεία.

Τις χθεσινές πληροφορίες του Reuters  επιβεβαίωσε ουσιαστικά λίγες ώρες αργότερα ο Xρήστος Σταϊκούρας. Όπως εξήγησε,  η χώρα  «οι προτεραιότητες κάθε φορά αλλάζουν, θα μπορούσαν τα ταμειακά διαθέσιμα να πάνε για την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ όπως έγινε στο παρελθόν», αλλά τώρα πρέπει να στηρίξουν την οικονομία.  Και ανέφερε πως αρχικά  το σχέδιο ήταν χωρίς να υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες να αντληθούν  περίπου 8 με 10 δισ ευρώ. «Ήδη έχουμε βγει δύο φορές στις αγορές, άρα θεωρητικά μπορούμε να βγούμε και άλλες φορές» μέσα στην χρονιά, αλλά αυτό δεν θα γίνει με πίεση» υπογράμμισε.

Άγνωστο παραμένει επίσης ως τώρα, με βάση όσα είπε στο OPEN και τη Νίκη Λυμπεράκη ο κ.Σταϊκούρας, ποιο είναι το ύψος των κοινοτικών πόρων που θα προέλθουν από την Ευρώπη «γιατί εξαρτάται και από τι θα αποφασίσει να αξιοποιήσει η Ελλάδα».

Αποκάλυψε όμως πως φέτος οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα εκτιναχθούν στα 8 δισ. ευρώ και θα αξιοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα SURE για επιδότηση της ευέλικτης  απασχόλησης,  από το οποίο ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά «ότι θα εκταμιευθούν στη χώρα μας τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ». Αλλά προς το παρόν «το πρόγραμμα δεν έχει θεσμοθετηθεί καν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτιμώ ότι από τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο να υλοποιηθεί, η εκταμίευση των πόρων μπορεί να καθυστερήσει λίγο αλλά έως τότε ελπίζω να καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις το πρόγραμμα αυτό να έρθει να συμπληρώσει το πρόγραμμα της προσωρινής αναστολής συμβάσεων εργασίας των 800 ευρώ»  όπως είπε.