Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά και των εργαζομένων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού ανακοινώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα δεύτερο κύμα μέτρων το οποίο αφορά στην επιστροφή στην κανονικικήτα και το οποίο απλώνει ένα επιπλέον δίχτυ προστασίας στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Ετσι, όπως ανακοίνωσε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Σταϊκούρας , εξακολουθούν να υφίστανται οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών το μήνα Μάιο όπως και η έκπτωση ενοικίου για το σύνολο πληττόμενων επιχειρήσεων.

Νέο σύστημα επιδότησης δανειοληπτών, είναι το καινοτόμο μέτρο που περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την β΄φάση αντιμετώπισης της επιδημίας, από τον Μάιο και μέχρι το τέλος του έτους.

Ο νέος νόμος, όχι μόνο παρατείνει την προστασία των δανειοληπτών για άλλους 3 μήνες, αλλά σχεδιάζεται να καλύψει επιπλέον και άλλους δανειολήπτες. Δηλαδή όχι μόνον όσους είχαν κόκκινα δάνεια έως 31.12.2018, εκ των οποίων μέχρι τέλος Μαρτίου μόλις 3.000 είχαν υποβάλει αιτήσεις.

Το νέο σχέδιο θα επιδοτεί σημαντικό μέρος για όλα τα κόκκινα δάνεια, παλαιά και νέα, προ ή μετά το 2018, ακόμα και όσα δημιουργηθούν μέσα στο 2020 και προέκυψαν ή θα προκύψουν λόγω κορωνοϊου. Αλλά θα τεθούν και δικλείδες ασφαλείας για να αποκλειστούν οι συστηματικοί κακοπληρωτές.

Μεταξύ άλλων, με βάση τις ανακοινώσεις των υπουργών κ.κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Γιάννη Βρούτση και ‘Αδωνη Γεωργιάδη:

1. Άμεσα θα δοθούν ή δόθηκαν ήδη:

– έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ που πήραν 800.000 μισθωτοί.

– την επόμενη εβδομάδα, θα δοθούν και σε άλλες, ειδικές κατηγορίες δικαιούχων (οικοδόμους, ηθοποιούς, ξεναγούς)

– Σήμερα πιστώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε 374.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Ακολουθεί, τις επόμενες ημέρες, η καταβολή και για τους υπόλοιπους, μετά από έλεγχο των αιτήσεων.

– Πιστώθηκε ήδη η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ σε 155.000 επιστήμονες. Ενώ άνοιξε το σύστημα και για τους υπόλοιπους δικαιούχους των σχετικών κλάδων.

– επιστρεπτέα προκαταβολή σε περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν: θα ενισχυθούν, εκτιμούμε μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία, για την ακρίβεια το 99% αυτών, απασχολεί μέχρι 50 εργαζόμενους. Θα βοηθηθούν πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εισπράττοντας ποσά τουλάχιστον της τάξεως των 2.000, των 4.000, των 8.000 και των 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

2. Για τη συνέχεια:

– Παρατείνεται η προστασία για 3 μήνες έως τέλος Ιουλίου 2020. «Είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους δεν έχουν ενταχθεί ως τώρα» όπως είπε ο κ.Σταϊκούρας, πριν ισχύσει το νέο πλαίσιο. Οι δυνητικοί δικαιούχοι υπολογίζονται σε 90.000 δικαιούχοι και όχι μόλις 3.000 που έκαναν αιτήσεις. Εκτός από την παράταση, με το νέο σύστημα ενισχύονται οι συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί, το σύνολο πριν και μετά το 2018, ενώ περιορίζεται ο κίνδυνος νέας γενιάς κόκκινων δανείων καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες, αλλά για πρώτη φορά και οι καθόλα συνεπείς ως τώρα.

– Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

– Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

– Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες. Αυτό σημαίνει ενδεχομένως και ότι όσοι παραμείνουν κλειστοί θα έχουν μείωση και τον Ιούνιο.

– Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

– Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους σε 17,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο μέτρων θα προστεθούν, το επόμενο διάστημα, νέες πρόνοιες που συνδέονται και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών ταμείων, όπως είναι:

-η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE,

-η αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,

-το νέο πλαίσιο επιδότησης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό,

-η ενίσχυση κλάδων της οικονομίας, όπου απαιτείται, μέχρι το τέλος του έτους.

Το συνολικό κόστος των μέτρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ.