Τις τσέπες των καταναλωτών ρεύματος της χαμηλής και μέσης τάσης αναμένεται να επιβαρύνει ένα νέο «χαράτσι» από τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), από την αύξηση των οποίων το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδοκά να συγκεντρώσει περί τα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Αντιστάθμισης Κινδύνου, έναν καινούριο «κουμπαρά» που προορίζεται για την αντιμετώπιση μελλοντικών ενεργειακών κρίσεων.

Από τις νέες αυξήσεις στις ΥΚΩ, που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΝ τον Αύγουστο, επιβαρύνονται, νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, μεσαίου μεγέθους βιομηχανίες, αγρότες και Δήμοι, ενώ, αντίθετα, για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης προβλέπονται μειώσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Για τα νοικοκυριά που καίνε στο 4μηνο έως 1600 κιλοβατώρες η χρέωση από 0,69 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα αυξάνεται σε 1,7 λεπτά του ευρώ, δηλαδή, μία αύξηση που υπολογίζεται σε 1,01 λεπτό του ευρώ.
 • Ανάλογη είναι η αύξηση και στη μέση τάση, στην οποία υπάγονται μεγάλες επιχειρήσεις και μεσαίου μεγέθους βιομηχανίες.
 • Για τους αγρότες, όσοι εντάσσονται στη χαμηλή τάση η αύξηση υπολογίζεται σε 140%, ενώ όσοι διαθέτουν εγκαταστάσεις (ψυγεία, αποθήκες, μεταποίηση) και ανήκουν στη μέση τάση θα πληρώσουν ΥΚΩ αυξημένα πάνω από 200%.
 • Στους Δήμους οι υπηρεσίες οδοφωτισμού θα επιβαρυνθούν πάνω από 100%, καθώς η χρέωση ΥΚΩ από 13,71 ευρώ τη μεγαβατώρα θα φθάσει τα 30 ευρώ.
 • Ευνοημένες εμφανίζονται οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης, αφού η χρέωση για ΥΚΩ παραμένει ίδια, στα 4,14 ευρώ τη μεγαβατώρα. Επίσης, οι οικιακές καταναλώσεις πάνω από 1.600 κιλοβατώρες τον εξάμηνο θα δουν μείωση στις χρεώσεις ΥΚΩ.

Οι ΥΚΩ είναι ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού (μαζί με αυτές του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΕΤΜΕΑΡ), εισπράττονται από όλους τους προμηθευτές, συνεπώς, δεν μπορεί να τις αποφύγει κανένας καταναλωτής.

Οι τιμές σε ρεύμα και αέριο για τον Οκτώβριο

Σε εφαρμογή μπήκαν, από την 1η Οκτωβρίου, οι νέες τιμές του ρεύματος οι οποίες κινούνται χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και σε συνδυασμό με τις κλιμακωτές επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και πριμοδοτούν την εξοικονόμηση της ενέργειας.

«Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, τον Οκτώβριο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε σχετικά ο Κώστας Σκρέκας κατά την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδιασμού.

 

Τα τιμολόγια των παρόχων

 • Η ΔΕΗ προτείνει τις εξής τιμές:

α) Για κατανάλωση έως 500 KWh 0,59500 ευρώ, από 0,78800 το Σεπτέμβριο και 0,48600 τον Αύγουστο.

β) Για κατανάλωση πάνω από 500 KWh η τιμή είναι 0,60700, από 0,80000 το Σεπτέμβριο και 0,49800 τον Αύγουστο.

γ) Για το νυχτερινό τιμολόγιο η τιμή της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο -ανεξάρτητα από την κατανάλωση- διαμορφώνεται στα 0,555400 ευρώ, από 0,74700 το Σεπτέμβριο και 0,44500 τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πως το πάγιο για τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο είναι στα 3,5 ευρώ.

 • Η Protergia ανακοίνωσε τιμή 0,57630 ανά KWh τον Οκτώβριο, ενώ το πάγιο είναι στα 5 ευρώ
 • Η Ήρων Protect ανακοίνωσε τιμή 55 λεπτά ανά KWh, με έκπτωση συνέπειας 20%
 • Η Elpedison ανακοίνωσε τιμή 59,05-63,06 λεπτά ανά KWh, με έκπτωση συνέπειας
 • Η Volterra ανακοίνωσε τιμή 68,5 λεπτά ανά KWh
 • Η Ελίν ανακοίνωσε τιμή 59,9 λεπτά ανά KWh
 • Η WATT+VOLT ανακοίνωσε τιμή 58,9 λεπτά ανα KWh, χωρίς πάγια κι άλλες προϋποθέσεις

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρία διαφορετικά κλιμάκια ανάλογα με την κατανάλωση και αντίστοιχα τρεις διαφορετικές επιδοτήσεις.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

 • Πρώτη κλίμακα

Στην πρώτη κλίμακα τοποθετούνται οι χαμηλότερες καταναλώσεις, δηλαδή αυτές που φτάνουν έως περίπου 500ΚWh/μήνα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών τα οποία και θα απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Τον Οκτώβριο ο μηχανισμός θα καλύψει το 90% των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά, με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

 • Δεύτερη κλίμακα

Στην δεύτερη κλίμακα τοποθετούνται οι μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 ΚWh/μήνα.

Σε αυτή την περίπτωση απορροφάται το 80% της αύξησης και τα νοικοκυριά επιδοτούνται με 386 ευρώ την μεγαβατώρα.

 • Τρίτη κλίμακα

Η τρίτη κλίμακα αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι’ αυτή την κατηγορία απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Στο σύνολο των καταναλωτών, αν μειώσει ένα νοικοκυριό 5% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.

Ενώ για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% αύξησης και θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα παραδείγματα:

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα:

 • Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 236 ευρώ
 • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 62 ευρώ

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα:

 • Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 413 ευρώ
 • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 118 ευρώ και
 • αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα:

 • Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 708 ευρώ
 • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 230 ευρώ και
 • αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 194.8 ευρώ

Μπόνους εξοικονόμησης στις επιχειρήσεις

 • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.
 • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
 • Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τι θα πληρώσουν όσοι έχουν φυσικό αέριο

Περίπου 700.000 νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Η επιδότηση για αυτούς θα συνεχίσει να είναι οριζόντια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς μπόνους.

 • Για τα οικιακά τιμολόγια θα ανέρθει σε 90 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.
 • Για τις επιχειρήσεις η επιδότηση θα ανέλθει σε 40 ευρώ αν θερμική κιλοβατώρα.

Σημειώνεται ότι η επιδότηση που θα δοθεί από την ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα είναι μεν υψηλότερη από ό,τι ίσχυσε στις αρχές του έτους, όμως θα είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτήν που θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, η χρέωση της κιλοβατώρας του φυσικού αερίου κυμαίνεται κοντά στα 0,2 ευρώ. Έτσι για παράδειγμα ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 3.000 kwh θα πλήρωνε πριν την επιδότηση 600 ευρώ, ενώ πλέον μετά και την επιδότηση θα πληρώσει περίπου τα μισά, στα 330 ευρώ.