Μέσα από δορυφόρο θα μπορεί η εφορία να παρακολουθεί κάθε φορτηγό που περνάει τα σύνορα της Ελλάδας προκειμένου να εντοπίσει τυχόν λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ στους τομείς αυτούς και αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή για τον προϋπολογισμό. Την κατάσταση αυτή επιχαίρει να αντιμετωπίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με ένα νέο ψηφιακό όπλο που θα χρηματοδοτηθεί στο το Ταμείο Ανάκαμψης. Την παρακολούθηση της κίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων κατά την είσοδο και την κυκλοφορία τους στη χώρα.

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση θα επικεντρωθεί στην κίνηση επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων στην ελληνική επικράτεια.

Το σύστημα αυτό θα μπορεί να παρακολουθεί το φορτίο από την είσοδό του και την τελωνειακή διαδικασία που εφαρμόζεται για την είσοδο, κυκλοφορία ή την έξοδό του

Το έργο έχει προϋπολογιστεί σε 80,06 εκατ. ευρώ και αντικείμενό του είναι η δημιουργία για την Τελωνειακή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον έλεγχο και την καταγραφή φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) κατά τη διέλευσή τους από χερσαία συνοριακά σημεία και Τελωνεία Λιμένων, καθώς και την ψηφιακή παρακολούθηση της κίνησής τους κατά την κυκλοφορία τους εντός της χώρας.

Βασικός στόχος του έργου είναι η αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων και ειδικά του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Το βασικό έργο θα περιλάβει ένα Σύστημα Καταγραφής Διελεύσεων (ΣΥΚΑΔ), βάσει του οποίου θα καταγράφονται αυτόματα (μέσω καμερών, ειδικού ασύρματου εξοπλισμού κ.λπ.) τα διερχόμενα οχήματα παντός τύπου (Ι.Χ., φορτηγά, λεωφορεία, βυτιοφόρα κ.λπ.) κατά τη διέλευσή τους από περίπου 30 σημεία της χώρας. Τα σημεία αυτά είναι οι βασικοί λιμένες και τα σημεία εισόδου/εξόδου.

Παράλληλα, το έργο θα περιλάβει την τοποθέτηση πάνω από 10.000 κυκλωμάτων δορυφορικής παρακολούθησης (GPS Trackers), που θα τοποθετούνται στα φορτηγά και τα containers που κινούνται επί ελληνικού εδάφους. Επίσης, θα περιλάβει την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης ζύγισης βαρέων οχημάτων σε επιλεγμένα σημεία, όπως στις εισόδους της χώρας και στους σταθμούς διοδίων, όπου θα μπορεί να ζυγίζεται αυτόματα το όχημα στη δεξιά λωρίδα διοδίων με τέτοιον τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος.

Επιπλέον, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα προμηθευτούν 15 μηχανήματα ανίχνευσης “smart nose” για την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) και για τις 14 υπηρεσίες των Κινητών Ομάδων Ελέγχου (ΚΟΕ) και των Θαλάσσιων Ομάδων Ελέγχου (ΘΟΕ).

Διαβάστε ακόμη

Τα μυστήρια του (όχι και τόσο wow) Stephanos, οι Ινδοί αγοράζουν ξενοδοχεία στην Κρήτη, στην Ελούντα γίνεται πάρτι αυθαιρεσίας και όλοι ψάχνουν τον λαγό του Σωκ.

Low cost διεθνείς πτήσεις: Στο 36%, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, το μερίδιο στην Ελλάδα για το 2023 (πίνακας)

Εμπορεύματα: Oι προβλέψεις για τις τιμές και 5 γραφήματα-κλειδιά (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ