Μπορεί η ΕΚΤ να ανακοίνωσε χθες ότι κατά τον Φεβρουάριο μειώθηκε περαιτέρω το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων στην Ευρωζών, ωστόσο τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι τρεις φορές πιο ακριβά από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Γεγονός που καταδεικνύει ότι, δυστυχώς, ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας δεν μπορεί να επωφεληθεί από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει λάβει η ΕΚΤ.

Το γεγονός των ακριβών επιτοκίων καθιστά λιγοστές τις πιστώσεις που δίνονται από τις τράπεζες στις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς το κόστος αποπληρωμής των δανείων είναι απαγορευτικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα νέα δάνεια που οι τράπεζες χορήγησαν τον Φεβρουάριο έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό, και οι πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις άγγιξαν το κατώτερο σημείο της δεκαετίας. Τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθαν μόλις σε 291 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα είχαν δοθεί προς τις επιχειρήσεις 408 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2014 είχαν δοθεί 947 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2013 τα νέα δάνεια ήταν 1,3 δισ. ευρώ, το 2012 είχαν δοθεί 1,5 δισ. ευρώ και το 2011 οι μηνιαίες πιστώσεις ήταν 3,2 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζενίθ στον μηνιαίο δανεισμό προς τις επιχειρήσεις ήταν το 2009 (33,6 δισ. ευρώ).

Η έλλειψη ρευστότητας πλήττει ευθέως τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα νέα δάνεια που δόθηκαν έως 250.000 ευρώ, δηλαδή προς τις μικρές επιχειρήσεις, περιορίστηκαν τον Φεβρουάριο μόλις σε 23 εκατ. ευρώ, ενώ 61 εκατ. ευρώ δόθηκαν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μόλις 207 εκατ. ευρώ ήταν οι χορηγήσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται οι διαγραφές δανείων ούτε οι αποπληρωμές, και αποτελούν τον καθαρό δανεισμό του ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια στιγμή το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων της χώρας είναι σε τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων, χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,05%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 7,44%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου παρουσίασε μείωση κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,97%.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,62% (όταν στην Ευρωζώνη ο μ.ο. ήταν στο 3,16%) , για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 5,23% (στην Ευρωζώνη ο μ.ο. Ήταν μεταξύ 1,96% και 2,11%) , ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 4,83%, ωστόσο στην Ευρωζώνη ανέρχεται σε μόλις 1,32%.