Ανατροπές στο μείγμα φορολογικής πολιτικής φέρνει στο προσκήνιο εκδήλωση ενός νέου ελληνικού “think tank” για θέματα Οικονομίας, της Ακαδημίας Φορολογίας και Λογιστικής (Tax Academy) που ιδρύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με στόχο την προώθηση της έρευνας στον τομέα της φορολογίας και της λογιστικής.

Ο ίδιος ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κύριος Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στην εκδήλωση, σημείωσε πως η κυβέρνηση εκλέχτηκε με εντολή να αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα της χώρας προς την κατεύθυνση της χαμηλότερης φορολογίας αλλά και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα αυξήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης. Και προϊδέασε για το είδος των αλλαγών που προωθούνται.

Από οικονομικής απόψεως επισήμανε ότι τρεις ήταν οι στόχοι που κλήθηκε να υπηρετήσει η κυβέρνηση:

  1. επιτάχυνση της ανάπτυξης και δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Και αυτό σημαίνει προτεραιότητα στη μείωση της φορολόγησης της εργασίας και του κεφαλαίου, αντί της κατανάλωσης και της περιουσίας.
  2. μείωση της φοροδιαφυγής, που όχι μόνο είναι κοινωνικά άδικη, αλλά οδηγεί και σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και προκαλεί στρεβλώσεις στην κατανομή των πόρων.
  3. υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που, όμως, δεν θα επιβαρύνουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της και άρα, σύμφωνα με τον κύριο Πατέλη, η κυβέρνηση υποστηρίζει τις εξαγωγές και αποθαρρύνει τις εισαγωγές έμμεσα, μέσω και της φορολογικής πολιτικής.

Ωστόσο οι μειώσεις φόρων, όπως τόνισε, δεν είναι αυτοσκοπός διότι έχουν κόστος, αλλά πρέπει να γίνουν πάνω σε στέρεες μακροοικονομικές βάσεις.

Και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κύριος Νίκος Βέττας τόνισε σημαντικές παραμέτρους για τις φορολογικές αλλαγές όπως:

α) να μην προκύψουν μεγάλα ελλείμματα για να μην αμφισβητηθεί η διαχειρισιμότητα του χρέους και υπονομευθεί η δημοσιονομική σταθερότητα,

β) σταθερότητα πλαισίου φορολογικών κανόνων,

γ) ο φορολογικός ανταγωνισμός που υπάρχει διεθνώς,

δ) επικράτηση κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης.

Ο κύριος Βέττας επικαλέστηκε πορίσματα μελετών του ΙΟΒΕ για την ανάγκη:

α) ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών,

β) αναστολής του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ,

γ) απλούστευσης της κλίμακας φορολογίας.

Αναφορά έκανε επίσης στις προτάσεις πολιτικής που έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση Πισσαρίδη για:

α) απλούστευση φορολογικού συστήματος,

β) το εμπορικό ισοζύγιο να μην επηρεάζεται αρνητικά από τις φορολογικές επιλογές,

γ) ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας,

δ) η φορολογία κατοχής ακίνητης περιουσίας να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση και να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος.

Ανάλογες μεταρρυθμίσεις και τα αποτελέσματά τους στη χώρα μας, ανέλυσε ο συντονιστής της εκδήλωσης Δικηγόρος και πρώην Υφυπουργός Οικονομικών την περίοδο 2012-2014, Γιώργος Μαυραγάνης. Και συγκεκριμένα:

α) την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και τη θεσμοθέτηση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων,

β) τη θέσπιση νέου Κώδικα Φορολογίας εισοδήματος και Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας,

γ) τη μείωση του κενού στο ΦΠΑ,

δ) την έναρξη μειώσεων στη φορολογία και

ε) τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με ηλεκτρονικές δηλώσεις, πληρωμές εκτός εφορίας καθώς και την αναδιοργάνωση των ΔΟΥ.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση σημείωσε ότι από το 2019 συνεχίζονται οι σωστές μεταρρυθμίσεις όπως:

  • μείωση του ΕΝΦΙΑ στα επίπεδα χωρών ΟΟΣΑ,
  • μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων,
  • υλοποίηση της ηλεκτρονική τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών λογιστικών βιβλίων,
  • ηλεκτρονική δήλωση φόρου για μεταβίβαση ακινήτων και
  • κίνητρα για την προσέλκυση αλλοδαπών πολιτών με υψηλά εισοδήματα και συνταξιούχων.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα πρότεινε:

α) την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ και τη μεταβίβαση της φορολογίας ιδιοκτησίας ακινήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση,

β) απλοποίηση των κλιμακίων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τη μείωση των υψηλών συντελεστών,

γ) αύξηση συντελεστών αποσβέσεων, δ) τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας,

ε) κατάργηση των τεκμηρίων,

στ) ενίσχυση κινήτρων και απάλειψη αντικινήτρων για την Κεφαλαιαγορά,

ζ) εξέταση κινήτρων για την αναβάθμιση του Πειραιά ως διεθνούς κέντρου ναυτιλιακών συναλλαγών,

η) κάλυψη του κενού ΦΠΑ με κινητροδότηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και

θ) τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητων επιτροπών για τη συζήτηση φορολογικών διαφορών πριν αυτές καταλήξουν στα δικαστήρια.

Και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας συμφώνησε με τον κ.Μαυραγάνη για το έργο που επιτελέσθηκε την περίοδο 2012-2014 στον τομέα της φορολογίας. Και κατέθεσε τις εξής συγκεκριμένες προτάσεις φορολογικής πολιτικής:

α) περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών

β) βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης φορολογουμένων

γ) ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και των ηλεκτρονικών συναλλαγών

δ) σταθερότητα και περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος για την προσέλκυση μεσο- μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

Από πλευράς της αγοράς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας Αθανάσιος Σαββάκης επισήμανε ότι το διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού φορολογικού συστήματος είναι τα χαμηλά έσοδα και οφείλεται σε τέσσερις λόγους:

α) στην κακή διάρθρωση της σχέσης μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων υπέρ των τελευταίων,

β) στη χαμηλή φορολογική βάση,

γ) στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή και

δ) στην κακή και αναποτελεσματική λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Αναφέρθηκε στην Έκθεση Πισσαρίδη και τις αναλύσεις της και είπε ότι τα συμπεράσματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα. Παρατήρησε επίσης ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερα φορολογικά έσοδα σε σχέση με το ΑΕΠ συγκρινόμενη με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ είναι κοντά στο μέσο όρο των δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ.

Η φοροδιαφυγή και η μικρή φορολογική βάση έχουν οδηγήσει στην επικράτηση του μείγματος υπέρ των έμμεσων φόρων που με τη σειρά του έχει δυσμενή επίπτωση στην ανταγωνιστικότητά μας.

Κατέληξε λέγοντας ότι το κείμενο της Επιτροπής Πισσαρίδη είναι μια εξαιρετική μεταρρυθμιστική βάση για το φορολογικό σύστημα της χώρας, η επιχειρηματική κοινότητα αναμένει να δει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου Καθηγητή Σπυρίδων Φλογαΐτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δημιουργία της Ακαδημίας Φορολογίας και Λογιστικής του EPLO που ιδρύθηκε με σκοπό τη μελέτη και προβολή θέσεων για φορολογικά, λογιστικά, δημοσιονομικά θέματα, τη διοργάνωση σχετικών με το αντικείμενο, εκδηλώσεων και συνεδρίων, την εκπόνηση σεμιναρίων και προγραμμάτων σπουδών και τέλος την παροχή τεχνικής βοήθειας σε άλλα κράτη μέσω διεθνών προγραμμάτων σε σχέση με τη μελέτη και αλλαγή φορολογικής και λογιστικής νομοθεσίας.

Ο EPLO όπως είναι γνωστό δραστηριοποιείται ευρύτατα με δυο ακόμα ακαδημίες την Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου και την Ακαδημία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Πανεπιστημιακή Σχολή European Law & Governance (ELGS), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ και Διακυβέρνησης,το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Κατάρτισης στο Δίκαιο και τη Διακυβέρνηση, το Ινστιτούτο Πολιτισμού – Νίκος Σβορώνος, το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο, το Ινστιτούτο Τοπικής Διακυβέρνησης και Καινοτόμων Πολιτικών, το Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία, το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας & Κλιματικής Αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη:

Μαίνεται η οικονομική καταιγίδα στην Τουρκία – Ποιοι μιλούν για «συνταγή καταστροφής» 

Voucher 200 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για laptop και tablet – Αυξήθηκαν οι δικαιούχοι 

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκινά η πληρωμή άμεσων ενισχύσεων ύψους 246 εκατ. ευρώ – Ποιους αφορά