Από την κρησάρα θα περνούν οι επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης τον Μάιο, καθώς το πλαίσιο γίνεται ακόμα πιο αυστηρό αφενός για να αποφευχθούν φαινόμενα καταστρατήγησης από επιτήδειους και αφετέρου για να περιοριστεί η δαπάνη εφόσον η οικονομία αποσωληνώνεται σταδιακά από τον κρατικό αναπνευστήρα.

Με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου αλλά και του τουρισμού στα μέσα του μηνός, χιλιάδες εργαζόμενοι θα κληθούν να επιστρέψουν στα πόστα τους, ενώ μεγάλο ποσοστό του προσωπικού θα παραμείνει στον πάγκο μέχρι νεωτέρας.

Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, 1 στις 3 επιχειρήσεις εστίασης δεν θα ανοίξει, ενώ 2 στις 3 δεν θα καταφέρουν να απορροφήσουν το σύνολο του προσωπικού, αφού θα υπάρχουν περιοριστικοί όροι τόσο στο ωράριο όσο και στη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν θα λειτουργήσουν πριν από τα μέσα Ιουνίου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, να μείνουν χωρίς εισόδημα για δυο-τρεις μήνες, αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί και η καταβολή των επιδομάτων ανεργίας.

Ετσι, λοιπόν, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επεξεργάζονται πλέγμα μέτρων στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό (εστίαση, ξενοδοχεία, μεταφορές κ.ά.) που θα μείνουν στον αέρα για μία ακόμα σεζόν, καθώς το τοπίο των αφίξεων και των κρατήσεων παραμένει θολό. Οι αναστολές των συμβάσεων καθώς και η δυνατότητα μονομερούς δήλωσης για αναστολή προκειμένου οι εποχικοί να λαμβάνουν την αποζημίωση των 534 ευρώ είναι μέτρα που θα διατηρηθούν ενεργά και το φετινό καλοκαίρι, ενώ εναλλακτικά προβλέπεται και η ένταξή τους στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο θα επεκταθεί έως και τον Σεπτέμβριο. Σχεδιάζεται επίσης πρόγραμμα κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους (κυρίως ψηφιακών) στην περίπτωση που επιλέξουν να στραφούν σε άλλους κλάδους της αγοράς εργασίας.

Βασικό εργαλείο στο οπλοστάσιο του οικονομικού επιτελείου για τη στήριξη των εποχικών χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης είναι η ένταξή τους στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας, με μπόνους επιδότησης 200 ευρώ για την πρόσληψή τους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, για κάθε νέα θέση που δημιουργείται επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Μάλιστα στην περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υποβολή της αίτησης-δήλωσης των επιχειρήσεων-εργοδοτών για ένταξη στο πρόγραμμα, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησης των εισφορών με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι νέες δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα προβλέπουν την επέκταση της επιδότησης με το μπόνους των 200 ευρώ εκτός από τους μακροχρόνια ανέργους και στους εποχικά απασχολούμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η αγορά εργασίας στον κλάδο του τουρισμού.

Νέος κόφτης στις αναστολές του Μαΐου

Την ίδια ώρα νέος κόφτης μπαίνει στις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον Μάιο, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν οι αυστηρές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων για την ένταξη στο μέτρο. Συγκεκριμένα, κόβονται από τις αναστολές του Μαΐου οι μερικώς απασχολούμενοι με ωράριο κάτω των 4 ωρών ημερησίως μετά τις υποθέσεις απάτης με εικονικές προσλήψεις που εντόπισαν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του συστήματος «Εργάνη» για το 2020, οι μερικώς απασχολούμενοι, δηλωμένοι στο σύστημα για απασχόληση έως 10 ώρες την εβδομάδα συνολικά, ανέρχονταν σε περίπου 120.000, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι βρίσκονται όλοι σε καθεστώς αναστολής.

Τα κριτήρια που ήδη ισχύουν είναι τα εξής:

Σε αναστολή μπορούν να τεθούν μόνο όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 (δηλαδή αποκλείονται όσοι προσλήφθηκαν Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο για να αποκλειστούν οι εικονικές προσλήψεις).

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες, πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4 Μαρτίου 2021.

Οι λίστες ΚΑΔ δεν αναμένεται να αλλάξουν, ενώ οι δηλώσεις των αναστολών θα πρέπει να προαναγγέλλονται στην «Εργάνη».

Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μετά το Πάσχα θα περνούν από τη λίστα των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων στη λίστα των ανοιχτών αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ.

Αν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστούν επιλέξιμες, διατηρούν τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή σύμβασης έως και το 100% των εργαζομένων τους. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν θα μπορούν να επαναφέρουν το σύνολο ή μέρος του προσωπικού το οποίο θα εργάζεται κανονικά και θα αμείβεται με τον ονομαστικό μισθό ή θα εντάσσεται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

Στο εν λόγω πρόγραμμα που θα παραταθεί έως τον Σεπτέμβριο εντάσσονται αποκλειστικά εργαζόμενοι που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Ιανουαρίου 2021 σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις (μείωση τζίρου 20%).

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» λαμβάνουν κρατική επιδότηση 60% επί του μισθού τους που μειώθηκε (έως 50%) λόγω μείωσης του χρόνου εργασίας. Επίσης, το κράτος καταβάλλει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών), που αντιστοιχούν στον μειωμένο μισθό.

Κατά τα άλλα, όσες επιχειρήσεις υπάγονται σε ΚΑΔ η λειτουργία των οποίων συνεχίζει να παραμένει σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, ανεξαρτήτως του αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες (π.χ. νυχτερινά κέντρα), υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμα:

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το Τaxisnet – Τι αλλάζει

Κύριες συντάξεις: Πότε, πόσο και για ποιους αυξάνονται – Σταματούν τα αναδρομικά

Σούπερ μάρκετ: Tι ώρα κλείνουν σήμερα Σάββατο 8 Μαΐου