Ένα μη γραμμικό φαινόμενο, λ.χ αν αποφάσιζε η Volkswagen να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα, αυτό θα άλλαζε την εικόνα της χώρας. Εαν γίνουν οι παρεμβάσεις που προτείνει το ΙΟΒΕ θα άλλαζε η εικόνα απο τους εγχώριους και ξένους επενδυτές » τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος της Βιοχάλκο μιλώντας για την μελέτη του ΙΟΒΕ και τις παρεμβάσεις που χρειάζεται η ελληνική βιομηχανία ώστε να μη υπάρχει αποκλίση απο τις εύρωστες οικονομίες.

Το ΙΟΒΕ παρουσίασε τις θεσμικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας με αντίστοιχη ποσοτική αποτίμηση του ευρύτερου αντίκτυπου από την υλοποίησή τους παρουσίασε σήμερα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στο πλαίσιο εκπόνησης μελέτης με τίτλο: «Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών». Η μελέτη πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του ΟΠΑ, περιέγραψε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο σημερινό περιβάλλον, όπως και την ανάγκη για δράσεις που θα εκμεταλλευθούν στον μέγιστο βαθμό τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια για να ενισχυθούν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Ειδικότερα, απαιτούνται πλέον σε εθνικό επίπεδο στοχευμένες πολιτικές για τη βιομηχανία στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της βιομηχανίας στην Ευρώπη.

Ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΟΒΕ, παρουσιάζοντας τη μελέτη επισήμανε την ανάγκη τεκμηριωμένων και κοστολογημένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων που να αμβλύνουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η εγχώρια βιομηχανία και να στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της στις διεθνείς αγορές.

Στη μελέτη πραγματοποιήθηκε ποσοτική αποτίμηση πέντε παρεμβάσεων στην ελληνική βιομηχανία για την άμβλυνση των εμποδίων που αντιμετωπίζει σε σύγκριση με τα ισχύοντα στο χώρο του Ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, έτσι ώστε να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της και να το διευρύνει, με. Αναλυτικότερα εξετάστηκαν:

α) Εφαρμογή ταχύτερων αποσβέσεων στον μηχανολογικό εξοπλισμό
β) Μείωση μη μισθολογικού κόστους
γ) Μείωση ενεργειακού κόστους στους κλάδους υψηλής ενεργειακής έντασης
δ) Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων
ε) Ενίσχυση χρηματοδότησης στη μεταποίηση