Οι «ενέσεις» συντήρησης από την κυβέρνηση παρέχουν μέχρι στιγμής ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά οι αντοχές τόσο των επιχειρήσεων, όσο και του κράτους δοκιμάζονται, ειδικά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και τα λογιστικά γραφεία δέχονται βροχή ερωτημάτων από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που θέλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο Νίκος Καραμάνος Εconomist co-founder AFS, η οποία δραστηριοποιείται και στον τομέα του business consulting, εξηγεί στο newmoney.gr τους τρόπους που μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση, μπορεί να ξεκλειδώσει τέτοια εργαλεία.

«Μια βασική προϋπόθεση για την εκκίνηση της οικονομίας είναι η χρηματοδότηση των εταιρειών, και ειδικά αυτών που είναι πληττόμενες. Η κυβέρνηση θέλησε και προσπαθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εργαλείων που της δίνονται από εκεί να δοθούν επιδοτήσεις και όχι χρηματοδοτήσεις ειδικά στις πολύ μικρές επιχειρήσεις για την αποφυγή μελλοντικών κόκκινων δανείων», τονίζει ο κ. Καραμάνος και συνεχίζει: «Εκτός από την απλή μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που τείνει να γίνει μη επιστρεπτέα (θα φανεί από το σύνολο της ζημίας που θα αφήσει η εποχή covid-19), υπάρχουν και άλλοι τρόποι».

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Τραπεζικός Δανεισμός

Ο Τραπεζικός Δανεισμός είναι σήμερα ο πιο συνηθισμένος τρόπος χρηματοδότησης. Οι τράπεζες προσφέρουν δύο μεγάλες κατηγορίες δανείων προς τις επιχειρήσεις:

A. Τα δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης, τα οποία είναι μικρής διάρκειας και έχουν σκοπό τη βελτίωση της ρευστότητας της επιχείρησης

B. Τα Μακροπρόθεσμα δάνεια που περιλαμβάνουν τα δάνεια εγκατάστασης και τα δάνεια επαγγελματικού εξοπλισμού.

Αναμένουμε τα εγγυημένα δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις τα οποία θα δώσουν μια ανάσα στην αγορά, αν είναι τόσο ευέλικτα όσο ακούγονται.

Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ)

Δάνεια τα οποία εγγυάται το δημόσιο από 30% έως 70%.

Επιχειρηματικά Κεφάλαια (Venture Capital)

Μεσο-μακροπρόθεσμες επενδύσεις υψηλής απόδοσης και υψηλού κινδύνου με συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια νέων ή ταχέως αναπτυσσόμενων μη εισηγμένων επιχειρήσεων

Ιδιώτες Επενδυτές (Business Angels)

Οι επιχειρηματικοί άγγελοι είναι εξαιρετικά εύποροι ιδιώτες που επιθυμούν να επενδύσουν μέρος των πλεοναζόντων κεφαλαίων τους σε νέες επιχειρήσεις § Συχνά, οι εν λόγω ιδιώτες είναι εξαιρετικά δραστήριοι επιχειρηματίες με σημαντική εμπειρία από τη διαχείριση των δικών τους εταιρειών

Πρακτόρευση Απαιτήσεων (Factoring)

Η πρακτόρευση επιχειρηματικών απαιτήσεων εφαρμόζεται από τις τράπεζες και τις ανώνυμες εταιρείες που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό αυτή τη δραστηριότητα § Το Factoring αποτελεί δέσμη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων που πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες με βραχυπρόθεσμη πίστωση στους οφειλέτες τους

Θερμοκοιτίδες Επιχειρήσεων (Business Incubators)

Οι Θερμοκοιτίδες είναι τυποποιημένοι χώροι οι οποίοι δημιουργούνται για να παρέχουν ένα περιβάλλον που προσφέρει κοινές υποδομές και ειδικές υπηρεσίες, για ένα χρονικό διάστημα ( 3 έως 5 ετών) διευκολύνοντας το ξεκίνημα και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, οι οποίες στη συνέχεια μετακινούνται σε δικούς τους επαγγελματικούς χώρους και τη θέση τους στη Θερμοκοιτίδα καταλαμβάνουν άλλες νεώτερες επιχειρήσεις.

Ανάλογα με τον σκοπό και το χαρακτήρα τους, οι θερμοκοιτίδες χωρίζονται στις παρακάτω βασικές κατηγορίες :

  • Τεχνολογικές Θερμοκοιτίδες που στοχεύουν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και συνήθως βρίσκονται στο περιβάλλον Τεχνολογικών Επιστημονικών Πάρκων.
  • Εξειδικευμένες Θερμοκοιτίδες οι οποίες φιλοξενούν επιχειρήσεις ενός συγκεκριμένου αντικειμένου. Αναφέρεται ως παράδειγμα η Θερμοκοιτίδα Agripolis στην Πάντοβα της Ιταλίας που προωθεί την αγροτική ανάπτυξη.
  • Θερμοκοιτίδες που δημιουργούνται για τη διευκόλυνση μικρών νέων θυγατρικών ή για την εκκίνηση εμπορικών προσπαθειών από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R & D) μιας μεγάλης εταιρείας.

Χρηματοδοτική Μίσθωση (Leasing)

Το leasing είναι μια σύγχρονη μέθοδος μεσο-μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για την απόκτηση παγίων στοιχείων § H επιχείρηση επιλέγει τον εξοπλισμό ή το ακίνητο που θεωρεί κατάλληλο για τις ανάγκες του, η εταιρία leasing το αγοράζει και στη συνέχεια το μισθώνει για μια προσυμφωνημένη χρονική περίοδο

Κλειδί σε κάθε περίπτωση το business plan

Για να μπορέσει μια επιχείρηση να τα αντλήσει χρήματα με τους παραπάνω τρόπους χρειάζονται κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα είδαμε για το εργαλείο του ΤΕΜΠΜΕ που το δημόσιο εγγυόταν ένα μεγάλο ποσοστό της χρηματοδότησης, οι τράπεζες εκτός από το κέρδος αναζητούσαν από τις επιχειρήσεις ένα πλάνο 5ετιας, ένα mini business plan. Αυτό είναι σε κάθε περίπτωση το… κλειδί.

Δυστυχώς στην ελληνική οικονομία ο όρος business plan είναι ακόμη άγνωστος, είτε λόγω κόστους, είτε λόγω ότι μέχρι πρότινος κανείς δεν το αναζητούσε.

Οι εταιρείες οι οποίες έχουν κέρδος, ή ισχυρό cash flow με ένα καλά δομημένο business plan μπορούν να αντλούν κεφάλαια (ΕΣΠΑ, τραπεζικός δανεισμός κτλ.) ώστε να μπορέσουν συνεχίσουν το επενδυτικό πλάνο τους και να ισχυροποιήσουν την θέση τους σε μια δύσκολη εποχή.

Γνωρίζοντας, ότι τα παραπάνω τα βρίσκουμε σε εταιρείες πολύ μεγάλες και οργανισμούς, θα πρέπει να αναλογιστούμε αν για το εάν η ελληνική οικονομία θα βγει συντεταγμένα από την υγειονομική κρίση με εταιρίες μόνο μεγάλου μεγέθους ή αν και οι μικρές επιχειρήσεις θα προσαρμοστούν στα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και θα βγουν και εκείνες πιο δυνατές.

Δεδομένα δεν είναι εύκολο, αλλά αν δεν υπάρξει «μετάλλαξη» τόσο δεν θα είναι εύκολο για καμία επιχείρηση να βγάλει το κεφάλι της πάνω από το κύμα και να μην πνιγεί.

Διαβάστε ακόμη 

Οι βασικές παράμετροι του «Ηρακλή ΙΙ» – Τι συμφώνησαν κυβέρνηση και τραπεζίτες 

Μειωμένα ενοίκια – αποζημιώσεις: Τι ισχύει ανά περίπτωση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 

Κάθε μήνα Επιστρεπτέα έως το Πάσχα – Επειγόντως δηλώσεις ΦΠΑ για Πρακτορεία ΟΠΑΠ