Της Ελένης Στεργίου

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τους Αζέρους και τους Ιταλούς επενδυτές για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, καθώς μετά το παρολίγον ναυάγιο την «αποστολή» ανέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου. Η συμφωνία μεταβίβασης του 66% της εταιρείας στη Socar, όπως τονίζουν πηγές, θα κλείσει πριν τη 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία που λήγει η νέα παράταση ισχύος της εγγυητικής επιστολής της αζέρικης εταιρείας.

To ποσοστό της Socar στη νέα μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΦΑ ενδεχομένως θα περιοριστεί και κάτω από το 36%, αφού η ιταλική Snam αναμένεται τελικά να εξαγοράσει από τη Socar ποσοστό τουλάχιστον 30%. Η ιταλική εταιρεία ξεκίνησε τις συζητήσεις για την εξαγορά του 17% διότι η Ε.Ε. επέβαλε τη μείωση του ποσοστού της Socar, τουλάχιστον στο 49% για να “μπει” ευρωπαϊκή εταιρεία.

Τις επαφές έχει αναλάβει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος, οποίος είχε συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της Snam και τον εκπρόσωπο της Socar Ανάρ Μαμάντοφ, κλείνοντας και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Εξάλλου, η βάση είναι ο αναθεωρημένος κανονισμός της ΡΑΕ τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ, με βασικά σημεία-κλειδιά τα ανακτήσιμα ποσά της περιόδου 2006-2015, τον χρόνο ανάκτησής τους, τα ποσοστά αύξησης των τιμολογίων χρήσης δικτύου και τις αποδόσεις του ΔΕΣΦΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αυξάνει τα ανακτήσιμα ποσά για την περίοδο 2006-2015 ενσωματώνοντας και αυτά που αντιστοιχούν στο 2016, από τα 285 εκατ. ευρώ – που προέβλεπε η τροπολογία του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη – στα 326 εκατ. ευρώ. Μειώνει τον χρόνο ανάκτησή τους από τα 40 χρόνια (της τροπολογίας του κ. Σκουρλέτη) στα 20 χρόνια.Τέλος, η ανακτήσιμη διαφορά θα προσαυξάνεται για τον χρόνο που μεσολαβεί και μέχρι την πλήρη ανάκτησή της, με βάση τον πληθωρισμό αλλά και με ένα επιπλέον συντελεστή από 0 έως 5% τον χρόνο, ανάλογα με το κόστος δανεισμού που θα έχει ο ΔΕΣΦΑ κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με αυτές με τις τροποποιήσεις η αύξηση στα τέλη χρήσης δικτύου του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται στο 36% έναντι 23%. Η τελική τιμή του φυσικού αερίου από τη νέα αυτή ρύθμιση αναμένεται να επιβαρυνθεί με ένα ποσοστό της τάξης του 2,5% με 4%, που θα εξαρτάται από το καταναλωτικό προφίλ των βιομηχανικών πελατών. Σε εκκρεμότητα είναι η μερισματική απόδοση επί των κερδών του ΔΕΣΦΑ, καθώς ο νόμος για τις ανώνυμες εταιρείες δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για μηδενικό μέρισμα.

Η πρώτη έκδοση τιμολογίων θα έχει ως έτος αναφοράς το 2015, ως έτος υπολογισμού το 2016 και θα αφορά την περίοδο 2017-2018. Το 2018 πρόκειται να γίνει η πρώτη τακτική αναθεώρηση των τιμολογίων, με έτος αναφοράς το 2017 για την περίοδο 2019-2022, ενώ το 2022 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη τακτική αναθεώρηση, με έτος αναφοράς το 2021 για την περίοδο 2023-2026.