search icon

Οικονομία

Μειώνεται ο φόρος στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια

Η διάταξη, η οποία περιλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, προβλέπει ότι ο φόρος θα υπολογίζεται πλέον στο σύνολο των κερδών τους δελτίου και όχι ανά στήλη, ενώ μέρος των εσόδων θα πηγαίνει στις αθλητικές ομάδες

Μικρότερη επιβάρυνσης στα κέρδη του παίκτη, ανά δελτίο, και περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία «φιλοδοξεί» να φέρει η αλλαγή του τρόπους φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών.

Διάταξη που περιλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπει ότι ο φόρος θα υπολογίζεται πλέον στο σύνολο των κερδών του δελτίου. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται το σύστημα που ισχύει σήμερα όπου ο φόρος επιβάλλεται μετά από την διαίρεση των κερδών ανα στήλη. Παράλληλα με την ίδια διάταξη θεσμοθετείται και νέα κλίμακα φορολόγησης με χαμηλούς συντελεστές.

Ειδικότερα όπως τονίζεται στην αιτιολογική εκμάθηση άρθρου του 57 «στόχος των αλλαγών είναι ο εξορθολογισμός του τρόπου φορολογίας τυχερών παιγνίων που παίζονται σε στήλες, καθώς με το έως σήμερα νομοθετικό πλαίσιο για τον υπολογισμό του φόρου, τα συνολικά κέρδη του δελτίου, διαιρούνται με το συνολικό αριθμό των στηλών που παίχτηκαν και στη συνέχεια εφαρμόζεται η προβλεπόμενη κλίμακα, φορολόγησης ανά στήλη. Με τον τρόπο αυτό τα προς φορολόγηση κέρδη μειώνονται σημαντικά και κατά συνέπεια και ο φόρος που αναλογεί».

Με το νέο σύστημα τα τυχερά παιχνίδια που διεξάγονται με στήλες, πλέον θα υποβάλλονται σε γόρο ανά δελτίο παιχνιδιού, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Με το σημερινό σύστημα όπου ο φόρος επιβάλλεται στα κέρδη η κλίμακα εχει ως εξής:

Το γεγονός ότι πλέον ο υπολογισμός των κερδών και η φορολόγηση θα γίνεται ανά δελτίο εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατά πολύ τη φορολογητέα ύλη, και τα δημοσιονομικά έσοδα μειώνοντας παράλληλα της επιβάρυνση ανά παίκτη.

Μέρος των εσόδων από τον εν λόγω φόρο θα χρηματοδοτήσουν τις αθλητικές ομάδες.

Όπως αναφέρει η νέα διάταξη, ποσοστό των εσόδων, από αυτή την κατηγορία φόρων, «θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση, αθλητικών ομάδων, κατόπιν κοινής υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η ίδια απόφαση θα καθορίζει τους δικαιούχους και τον τρόπο κατανομής της χρηματοδότησης με κάθε λεπτομέρεια».

Διαβάστε περισσότερα

ONEX – Cisco: Δημιούργησαν Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η INVESCO των Μπάκου – Καϋμενάκη συμφώνησε να αποκτήσει επιπλέον 18,33%

Tesla: Γιατί σταματούν ξανά οι εργασίες στο εργοστάσιο στο Βερολίνο

Exit mobile version