Eιδικές επιτροπές συστάθηκαν για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, την επέκταση του συστήματος σε περιοχές που εξαιρούνται, καθώς και την προσέγγιση των αγοραίων τιμών. Η άσκηση αυτή, όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2020 και ανάλογα με τα αποτελέσματά της «μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη μείωση συντελεστών στη φορολογία κεφαλαίου».

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ότι «η αίσθηση είναι ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα αξιοποιηθεί επ΄ ωφελεία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων».

Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι η ένταξη 7.000 περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα φέρει επιπλέον έσοδα 400-500 εκατ. ευρώ, τα οποία υπολογίζεται να αξιοποιηθούν για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές είτε για τη μείωση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία ή για την αναπροσαρμογή της κλίμακας ΕΝΦΙΑ ώστε να μη χαθεί η μείωση του φόρου κατά 22% μεσοσταθμικά από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

Να σημειωθεί ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών στοχεύει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών. Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», προς αύξηση των αντικειμενικών οδεύουν, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, συνοικίες της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων, αλλά και σε προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι και η Γλυφάδα.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα ολοκληρωθεί ως τον Μάιο του 2020.