ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυτιληναίος: Ο φόβος παγκοσμίως δεν είναι η ουκρανική κρίση αλλά η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή

«Η χώρα μας αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη, εν αντιθέσει με την τελευταία που έχει μείνει πίσω», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος - «Μετά την πανδημία υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός», είπε ο Τζότζεφ Στίγκλιτς

Το πρόβλημα σήμερα παγκοσμίως δεν είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας με την Ρωσία όσο η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τόνισε την Τρίτη ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από το βήμα του Economist.

Ο επικεφαλής του ομίλου, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση με τον Αμερικανό οικονομολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia Τζότζεφ Στίγκλιτς επισήμανε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία καθορίζεται από την αμερικανική πολιτική ενώ η σύρραξη στην λωρίδα της Γάζας εξαρτάται από την στάση που θα κρατήσει ο αραβικός κόσμος και τι θα συμβεί αν το Ισραήλ επιτεθεί στην Παλαιστίνη.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στην επενδυτική βαθμίδα που εξασφάλισε πρόσφατα, εξέλιξη που όπως είπε θα την βοηθήσει να προσελκύσει επενδύσεις και από άλλους κλάδους πέραν του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Τόνισε μάλιστα ότι η χώρα μας αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη, εν αντιθέσει με την τελευταία που έχει μείνει πίσω. Ο κ. Στίγκλιτς που άνοιξε την συζήτηση για την μεγάλη μετάβαση σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, σημείωσε ότι η Ελλάδα γύρισε πορεία και βελτίωσε τους δείκτες μετά από 15 χρόνια επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας. Το ερώτημα που έθεσε είναι πως θα κινηθεί η οικονομία το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας μία παγκόσμια απειλή που είναι η κλιματική κρίση, η οποία με την σειρά της επηρεάζει και την ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας που είναι ο τουρισμός.

Ο κ. Στίγκλιτς, δήλωσε ότι η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει κάτι που αντιλήφθηκε στην ολιγοήμερη παραμονή του στην Αθήνα. Ωστόσο εξέφρασε τις ανησυχία του για ζητήματα, που όπως είπε πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία όπως η ελευθερία του Tύπου, η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, η έμφαση στην τεχνολογία αλλά και η αποπληρωμή χρέους, που απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.

Μετά την πανδημία υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός, εκτιμώντας ότι η FED υποτίμησε την πηγή του προβλήματος, κρίνοντας ότι είχε τη λάθος συνταγή.

Σχετικά με το τι θα μπορεί είχε γίνει, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε πολιτικές που θα στήριζαν τις θέσεις εργασίας και την απασχόληση ακόμη και σε μέτρα όπως η επιβολή εγγυημένης τιμής στην ενέργεια για πέντε χρόνια.

Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης στο Τελ Αβίβ, ο Stefanos, οι διαγραφές, η Λιζ Τρας και το μαρούλι, το deal της Alpha Bank, ο Τέλης και οι εφοπλιστές

One & Only Aesthesis: Αυτό είναι το πετράδι στο στέμμα της Γλυφάδας – Επένδυση €300 εκατ.

Αndrea Orcel: O εκρηκτικός CEO της Unicredit – Γιατί τον αποκαλούν «βασιλιά των deal»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""