Αν και εκτός του τραπεζικού συστήματος και όχι μέρος των ισολογισμών των τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) παραμένουν βάρος και μέρος του συνολικού χρέους της οικονομίας της Κύπρου, εξηγεί σε report του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Αυτό ενισχύει την άποψή του οίκου ότι το υψηλό συνολικό χρέος της Κύπρου συνεχίζει να περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης των κυπριακών τραπεζών και ανεβάζει την οικονομική ευπάθεια, γεγονός που αποτελεί αρνητικό πιστωτικό παράγοντα για τις τράπεζες. Το πολύ υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα καθιστά την οικονομία ευάλωτη σε σοκ και περιορίζει τον αριθμό των ελκυστικών ευκαιριών δανεισμού για τις τράπεζες, περιορίζοντας την αύξηση των δανείων τους. Το σημαντικό χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι επίσης ένα δυνητική τροχοπέδη για την ιδιωτική κατανάλωση, όταν οι δανειολήπτες που έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους αρχίσουν να εξυπηρετούν ή να αποπληρώνουν το σημερινό μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας για τα δανειακά ανοίγματα των τραπεζών, ο λόγος των εγχώριων ιδιωτικών δανείων προς το ΑΕΠ ήταν 92% το Σεπτέμβριο του 2021, ένας από τους υψηλότερους δείκτες σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά μειωμένος από 192% στο τέλος του 2017. Η βελτίωση αντανακλά κυρίως την πώληση και τη μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εκτός τραπεζικού συστήματος σε εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Τα σχόλια της κεντρικού διοικητή υποδηλώνουν ότι 17,4 δισ. ευρώ δανείων που κατέχουν εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων παραμένουν σε εκκρεμότητα, υποδηλώνοντας μια περιορισμένη μείωση του συνολικού δανεισμού κατά την τελευταία τριετία. Προσαρμόζοντας για τα ανεξόφλητα δάνεια που κατέχουν οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων εταιρείες, ο δείκτης των συνολικών δανείων του ιδιωτικού τομέα αυξάνεται σε 174% τον Σεπτέμβριο του 2021, γεγονός που υποδηλώνει περιορισμένη μείωση του συνολικού χρέους και περιορισμένη απομόχλευση από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά την περίοδο αυτή.

Οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων άρχισαν να αποκτούν δάνεια στην Κύπρο το 2018, όταν σχεδόν 6,4 δισ. ευρώ από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (30% των NPEs του συστήματος στο τέλος του 2017) μεταφέρθηκαν σε κρατικές εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η επόμενη πρόκληση για τις τράπεζες θα είναι να ενισχύσουν τις ακόμα χαμηλή κερδοφορία τους. Τα υψηλά επίπεδα συνολικού χρέους, σε συνδυασμό με μια μικρή, κορεσμένη αγορά που περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης, σημαίνει ότι η ανάκαμψη της κερδοφορίας είναι πιθανόν να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι στις αντίστοιχες τράπεζες, για παράδειγμα στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε ακόμη:

Hilton: Κλείνει σήμερα το εμβληματικό ξενοδοχείο – Θα ανοίξει το 2024 ως Conrad

Πακέτο πέντε μέτρων για τη στήριξη των πολιτών – Τι ανακοίνωσε ο Οικονόμου (vid)

Fly Over: Προσωρινός Ανάδοχος για τον αυτοκινητόδρομο της Θεσσαλονίκης το σχήμα Άβαξ -Μυτιληναίος