Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, σε μια ειδική πολυσέλιδη ανάλυση για την Ελλάδα, την οικονομία, τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα, δίνει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα για τις εγχώριες προοπτικές.

«Διατηρούμε εποικοδομητική στάση για την ελληνική οικονομία. Στο χώρο των ομολόγων, αναμένουμε περαιτέρω μείωση των ελληνικών αποδόσεων. Στις μετοχές, η ανάλυσή μας υποδεικνύει υπεραπόδοση έναντι των ευρύτερων αγορών στην Ευρώπη. Την ίδιας στιγμή, αναβαθμίζουμε τα κέρδη και τους στόχους τιμών των τραπεζών, αλλά για τα ομόλογα των τραπεζών περιμένουμε για ένα καλύτερο σημείο εισόδου», επισημαίνει η Morgan Stanley.

Η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 1,07 ευρώ από 0,96 ευρώ πριν, για την Τράπεζα Πειραιώς ο στόχος είναι 1,28 ευρώ από 1,12 ευρώ προηγουμένως και τέλος για την Eurobank, η οποία είναι και το top pick από τον κλάδο είναι τα 1,06 ευρώ από 0,95 ευρώ προγενέστερα. Οι συστάσεις για τις μετοχές είναι overweight για τη μετοχή της Eurobank, equal weight για την Alpha Βank και τέλος underweight για την Τράπεζα Πειραιώς.

Τι εκτιμά για την οικονομία και τον πληθωρισμό

Αναφορικά με την οικονομία, η Morgan Stanley, παρά τις παγκόσμιες αντιξοότητες, αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει φέτος με επίδοση 6,1% για το 2022. Οι υψηλότερες τιμές θα πρέπει να συμπιέσουν τους καταναλωτές τον χειμώνα, αλλά τα δημοσιονομικά θα αντισταθμίσουν εν μέρει το πλήγμα. Ταυτόχρονα, αναμένει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να επωφελείται από την εφαρμογή του προγράμματος ανάκαμψης NGEU. Παρόλα αυτά, η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2023, αλλά η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την ύφεση και να υπεραποδώσει έναντι της υπόλοιπης ζώνης του ευρώ. Μεσοπρόθεσμα, υιοθετεί εποικοδομητική στάση για την Ελλάδα, η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εκτέλεση των επενδύσεων και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Για τον πληθωρισμό η τράπεζα προβλέπει ότι η ομαλοποίηση της τουριστικής δραστηριότητας θα είναι ένας από τους κύριους μοχλούς για την ενίσχυση της ανάπτυξης φέτος. Με την ύφεση, ωστόσο, για την υπόλοιπη ευρωζώνη να είναι η βασική υπόθεση για το επόμενο έτος, βλέπει κάποια επιβράδυνση της τουριστικής δραστηριότητας το 2023, αν και περίπου το 40% του τουρισμού στην Ελλάδα προέρχεται από χώρες εκτός Ευρώπης.

Για τον πληθωρισμό εκτιμά ότι θα φτάσει το 9,5% το 2022 και θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3,7% το 2023. Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου θα διατηρήσουν πιθανότατα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, ωστόσο ο συνδυασμός της μείωσης του πληθωρισμού των βασικών τιμών αγαθών και της βάσης για τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας θα πρέπει να οδηγήσει σε συγκράτηση του πληθωρισμού σε περίπου 3,3% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Αυξήστε θέσεις στα εγχώρια κρατικά ομόλογα

Για τα ελληνικά ομόλογα, η Morgan Stanley εξηγεί ότι λαμβάνοντας υπόψη τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών για την Ελλάδα και το νέο εύρος του spread των αποδόσεων μεταξύ των εγχώριων και ιταλικών ομολόγων, η οποία θα πρέπει τώρα να είναι από 0 έως 50 μ.β., οποιαδήποτε η διόρθωση στις τιμές των δεκαετών ευκαιρία για προσθήκη θέσεων στα ελληνικά ομόλογα (GGBs). Από την άποψη του απόλυτου στόχου, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων πιθανόν να φθάσουν το 2% το 4ο τρίμηνο φέτος, στοιχείο που θα σήμαινε ότι οι αποδόσεις των εγχώριων δεκαετών ομολόγων μπορεί να το επίπεδο του 4,40%/4,50%.

Η μετοχική αγορά θα είναι στο προσκήνιο

Για τις εγχώριες μετοχές, η άποψή της είναι ότι η Ελλάδα (Equal-weight) είναι η καλύτερη από τις λιγότερο προτιμώμενες περιοχές μας εντός της κεντρικής και ανατολικής αναδυόμενης Ευρώπης (EEMEA)|. Η ανάλυση της Morgan Stanley δείχνει ότι η εγχώρια αγορά θα έχει σημαντική υπεραπόδοση έναντι της ευρύτερης Ευρώπης, δεδομένης της σχετικής μακροοικονομικής ανθεκτικότητας, της ισχυρής τάσης των και την υψηλή ευαισθησία των τραπεζών στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις, τη γενικά αμυντική σύνθεση του δείκτη και τέλος τη σημαντικές εκπτώσεις σε όρους αποτίμησης.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση ανάκαμψης και η Morgan Stanley τις προτιμά σε σχέση με τις αντίστοιχες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεδομένης: 1) της εξυγίανσης του ισολογισμού με αποτέλεσμα μονοψήφιους δείκτες NPE από το β’ τρίμηνο φέτος, 2) της αύξησης των δανείων λόγω της ανάκαμψης των επενδύσεων και του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ και 3) της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Η Morgan Stanley ενσωματώνει στα επιτόκια ΕΚΤ 1% έναντι 50 μ.β. προηγουμένως, τα οποία οδηγούν σε περίπου 5%-7,5% αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους το 2023-2024 και 10% με 15% περίπου αύξηση στις εκτιμήσεις για τα κέρδη, το οποίο δίνει ώθηση στους στόχους τιμών. Η Eurobank παραμένει η κορυφαία επιλογή για τις ελληνικές τράπεζες.

Τι βλέπει για τα εταιρικά ομόλογα των τραπεζών

Αναφορικά με τα εταιρικά ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, η Morgan Stanley εκτιμά ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τοποθετήσεις. «Μετά από χρόνια εξορθολογισμού των ισολογισμών, τη σημαντική απομόχλευση από καταναλωτές και επιχειρήσεις που υποδηλώνει ότι η ποιότητα του ενεργητικού μπορεί να μην πληγεί τόσο σκληρά την επόμενη φορά και ισχυρή θετική ευαισθησία στις αυξήσεις των επιτοκίων, είμαστε εποικοδομητικοί για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, με την προσδοκία της ευρείας πιστωτικής διεύρυνσης των spreads και τη στροφή στην «ποιότητα», περιμένουμε για ένα καλύτερο σημείο εισόδου. Ενδεχομένως, το σημείο εισόδου να είναι με νέες προνομιούχες εκδόσεις ανώτερων τίτλων που στοχεύουν οι τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες», καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.

Πιστοληπτική αξιολόγηση: Καθ’ οδόν προς την επενδυτική βαθμίδα (IG)

Τα ισχυρότερα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη και η ορατή πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους οίκους αξιολόγησης. Από την αρχή του έτους η S&P και η DBRS έχουν αναθεωρήσει την πιστοληπτική τους αξιολόγηση για την Ελλάδα σε μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Fitch αναθεώρησε τις προοπτικές για την Ελλάδα σε θετικές τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Μια ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του ελληνικού επενδυτικού σχεδίου (RRP) θα μπορούσε πιθανότατα να συμβάλει σε αναβαθμίσεις.

Ένας σημαντικός κίνδυνος για την ικανότητα της Ελλάδας να αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, όπως δήλωσε η Fitch, είναι το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τη Fitch, σε αυτό το σενάριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 20% και να αναγκάσει την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Μια πιο συντηρητική δημοσιονομική πολιτική και οι ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κυβέρνηση να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα και να επηρεάσει αρνητικά τους οίκους αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, συμπεραίνει η Morgan Stanley.

Διαβάστε ακόμη:

Ράλι 30% στο φυσικό αέριο – Πώς αντιδρά η Ευρώπη

Η κυβέρνηση καλεί τους βιομηχάνους να περικόψουν την κατανάλωση ενέργειας

ΥΠΟΙΚ: Διπλασιάζεται το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης