Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η Ευρώπη προκειμένου να αποτρέψει την τέλεια ενεργειακή καταιγίδα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Σε αυτό το κλίμα, οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν σήμερα έως και πάνω από 30%, μετά και την ανακοίνωση της Gazprom να κρατήσει κλειστή τη ροή του Nord Stream 1 επικαλούμενη βλάβη σε τουρμπίνα.

Λίγο μετά τις 10.00 το ολλανδικό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – κινούνταν στα 260 ευρώ τη μεγαβατώρα. Νωρίτερα, «άγγιξε» τα 279 ευρώ.

Τα σχέδιά τους να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες τους μετά το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 από τη ρωσική Gazprom, ανακοίνωσαν την Κυριακή η Φινλανδία και η Σουηδία.

Η Φινλανδία σκοπεύει να προσφέρει 10 δισ. ευρώ (9,95 δισ. δολ.) και η Σουηδία σχεδιάζει να προσφέρει 250 δισ. σουηδικές κορώνες (23,2 δισ. δολ.) σε εγγυήσεις ρευστότητας.

Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Μίκαελ Ντάμπεργκ δήλωσε την Κυριακή ότι οι εγγυήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους στη Σουηδία και θα καλύπτουν επίσης όλα τα σκανδιναβικά κράτη και τα έθνη της Βαλτικής μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι επιλογές που πρόκειται να προτείνει η τσεχική προεδρία θα συμπληρώσουν τα μέτρα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το Bloomberg. Στα τελευταία περιλαμβάνονται η μείωση της ζήτησης ενέργειας και ανώτατα όρια τιμών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα.

Η Τσέχικη Προεδρία είναι έτοιμη να προτείνει παρόμοιες λύσεις στον τομέα της ενέργειας και να χρησιμοποιήσει τα ακόλουθα πρόσθετα εργαλεία:

Για να περιοριστεί ο αντίκτυπος των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας:

  • προσωρινός περιορισμός της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών για το φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία
  • προσωρινός αποκλεισμός της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στον καθορισμό των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε επίσης να είναι μια επιλογή

Για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά:

  • επείγουσα δημιουργία πιστωτικών γραμμών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα για συμμετέχοντες στην αγορά που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά margin calls.
  • περιορισμός των περιθωρίων ή αυτόματη προσαρμογή του ανώτατου ορίου.
  • προσωρινές αναστολές της ευρωπαϊκής αγοράς παραγώγων.

Η τσεχική προεδρία πρόκειται επίσης να προτείνει μια αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την αγορά λιγνίτη για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και να εξασφαλίσει μια γρήγορη συμφωνία σχετικά με πρόταση της Επιτροπής νωρίτερα φέτος για την πώληση ορισμένων αδειών που αποσύρθηκαν από την αγορά και φυλάσσονται σε ειδικό αποθεματικό. Τέτοιες πωλήσεις θα ενίσχυαν την παροχή αδειών εκπομπής ρύπων, συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών τους.

Η παρέμβαση θα πρέπει να σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ή να τίθενται σε κίνδυνο η προσπάθεια μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. Θα πρέπει να είναι απλή στην εφαρμογή, να συντονιστεί σε ολόκληρο το μπλοκ και να συνάδει με τους κλιματικούς στόχους, ανέφερε η προεδρία στο προσχέδιο του εγγράφου.

«Ματώνει» το ευρώ

Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» για την ευρωπαϊκή οικονομία έρχεται να συμπληρώσει η υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το κοινό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,7% στα 98,80 σεντς ΗΠΑ τη Δευτέρα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Διαβάστε ακόμα:

ΥΠΟΙΚ: Διπλασιάζεται το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης

Tο «πακέτο Μητσοτάκη», οι Σαουδάραβες ζητούν επισήμως το 20% της Εθνικής Τράπεζας και οι Μπάκοι πάνε για… τραπεζίτες

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο τουρισμός στη Μεσόγειο (pic + πίνακας)