search icon

Οικονομία

Νέα έρευνα από τη Eurobank: Πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει το κόστος των επιχειρήσεων

Το 61% των επιχειρήσεων κατέγραψε άνοδο άνω του 10% στο κόστος λειτουργίας, εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών

Την έξαρση του πληθωρισμού και πώς αυτή επηρεάζει το κόστος των επιχειρήσεων αναλύει η Eurobank, σε νέα έκθεση, η οποία υπογράφεται από τους Ανδρέα Αθανασόπουλο (αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο) και Τάσο Αναστασάτο (επικεφαλής οικονομολόγο). 

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, η παγκόσμια οικονομία, και δη οι ανεπτυγμένες αγορές, έχουν εισέλθει σε μία νέα περίοδο με χαρακτηριστικά ξεχασμένα για δεκαετίες: υψηλός πληθωρισμός με ταυτόχρονη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, περιοριστικές νομισματικές πολιτικές και γεωπολιτικές εντάσεις που οδηγούν σε τάσεις αντιστροφής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης που βιώναμε τα προηγούμενα χρόνια.  

Η συγκυρία τονίζεται περαιτέρω από την πιο μακροχρόνια μετάβαση σε ένα πράσινο και αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό, ενισχύει, μεταξύ άλλων, περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις μέσω της αλλαγής του ενεργειακού μείγματος.  

Η εν λόγω μελέτη επιχειρεί να απαντήσει στα θεμελιώδη ερωτήματα για τα χαρακτηριστικά του πληθωριστικού κύματος, την αναμενόμενη διάρκεια, τις επιπτώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς και το αν θα καταφέρουν οι αρχές άσκησης νομισματικής πολιτικής να ανασχέσουν τον πληθωρισμό χωρίς να κυλίσουν οι οικονομίες σε ύφεση. Επιπλέον, αναλύονται τα ειδικά χαρακτηριστικά του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία, η διασπορά του και το ύψος του σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. 

Το μακροοικονομικό πλαίσιο του πληθωρισμού: 

Έρευνα κόστους επιχειρήσεων: 

Διαβάστε επίσης

Τι συμβαίνει με την Credit Suisse: Στα ύψη τα CDS, στα τάρταρα η μετοχή – Κίνδυνος για νέα Lehman Brothers;

Άλμα για τη στερλίνα – H κυβέρνηση Τρας πήρε πίσω τις μειώσεις φόρων στους πλούσιους 

Ο «Πιερ» στο σπίτι του Εθνάρχη, η αέναη διαφωνία του Ιβάν με τον Στέγγο και τα διόδια που θα κρίνουν την Αττική Οδό

Exit mobile version