Αλμα για ακόμα μια φορά κατέγραψε ο πληθωρισμός τον περασμένο Φεβρουάριο, που εκτοξεύτηκε στο 7,2%, ποσοστό που είχε να δει η οικονομία από το 1996.

Το ράλι του δείκτη τιμών συνεχίζεται, καθώς τον Ιανουάριο του 2022  είχε ανέλθει σε υψηλό 25ετίας και στο 6,2% ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 είχε διαμορφωθεί στο 5,1%. Η νέα έκρηξη του πληθωρισμού τον περασμένο Φεβρουάριο  οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και ειδικά στις ανατιμήσεις κατά 71,4% στον ηλεκτρισμό (σε ετήσια βάση), που έχει και την πιο σημαντική επίπτωση τον δείκτη και ακολουθεί το φυσικό αέριο με ετήσια αύξηση 78,5% και το πετρέλαιο θέρμανσης με 41,5%.

Αίσθηση προκαλούν και οι ετήσιες αυξήσεις 23,2% σε καύσιμα, λιπαντικά, αλλά και σε αρκετά τρόφιμα όπως για παράδειγμα, αρνί και κατσίκι 14,4%, λαχανικά 15,2% και λάδι 16,8%. Πιο ακριβό κατά 5,9% αγόρασαν οι καταναλωτές το ψωμί, ενώ αύξηση 6,8% κατέγραψε η τιμή στα πουλερικά, 9,8% στα φρούτα 12,3% στα γαλακτοκομικά και αυγά 6% στο μοσχάρι 4% και 4,1% στον καφέ. Ως προς τις επήρειες παρατηρείται ετήσια αύξηση 22,9% στα αεροπορικά εισιτήρια και 11,6% στις τιμές των ξενοδοχείων ενώ η ένδυση και η υπόδηση σημείωσαν αύξηση 5,6%. Οι τιμές στα καινούργια αυτοκίνητα αυξηθήκαν κατά 7,6% και στα μεταχειρισμένα 11,5%. Γενικά, καταγράφεται αύξηση  12,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Το μέλλον του τιμάριθμου προβλέπεται ζοφερό με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, να μην αποκλείει το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να ξεπεράσει ακόμα και το 8% όπως ανέφερε στον  Παραπολιτικά 90,1. Αυτό βέβαια συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που σταματήσει η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Επίσης, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι για το σύνολο του 2022 ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,5% από 3,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Υπενθυμίζεται ότι

Διαβάστε ακόμη:

Σοκ στην Ακτοπλοΐα: Πόσο ακριβαίνουν τα εισιτήρια στα πλοία – Στα ύψη το κόστος καυσίμων

Η Βρετανία παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς και άλλων έξι Ρώσων επιχειρηματιών

Ακρίβεια: Και μειώσεις στον φόρο καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση