Άλμα για ακόμα μια φορά κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο του 2022, καθώς εκτοξεύτηκε στο 8,9%, ποσοστό που είχε να δει η οικονομία από το 1996. 

Το ράλι του δείκτη τιμών συνεχίζεται, καθώς τον Ιανουάριο είχε ανέλθει σε υψηλό 25ετίας και στο 6,2%, ενώ τον Φεβρουάριο είχε σκαρφαλώσει στο 7,2%. Η νέα έκρηξη του πληθωρισμού οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και ειδικά στις ανατιμήσεις κατά 79,3% στον ηλεκτρισμό (σε ετήσια βάση), που έχει και την πιο σημαντική επίπτωση στον δείκτη και ακολουθεί το φυσικό αέριο με ετήσια αύξηση 68,3% και το πετρέλαιο θέρμανσης με 58,5%.

Αίσθηση προκαλούν και οι ετήσιες αυξήσεις 29% σε καύσιμα, λιπαντικά, αλλά και σε αρκετά τρόφιμα όπως για παράδειγμα, κροατικά 6,4%, λαχανικά 13,6% και λάδι 19,9%. Πιο ακριβό κατά 7,6% αγόρασαν οι καταναλωτές το ψωμί, ενώ αύξηση 7,8% κατέγραψε η τιμή στα φρούτα 12,3%, στα γαλακτοκομικά και αυγά 8,4% και στον καφέ 5,4%. Ως προς τις υπηρεσίες παρατηρείται ετήσια αύξηση 26,8% στα αεροπορικά εισιτήρια και 18,5% στις τιμές των ξενοδοχείων ενώ η ένδυση και η υπόδηση σημείωσαν αύξηση 5,6%. Οι τιμές στα καινούργια αυτοκίνητα αυξηθήκαν κατά 8,1% και στα μεταχειρισμένα 11,5%.

Γενικά, καταγράφεται αύξηση 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Σημαντική αύξηση κατά 29,9% εμφανίζει και ο επιμέρους δείκτης της στέγασης.

Διαβάστε επίσης:

Ο έρωτας με τον Πούτιν, τα κρασιά του Ferragamo στην Ελούντα, η 100στάρα του Βερέμη και η παράταση της Αττικής Οδού

Κομισιόν: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην κλοπή του ΦΠΑ

«Καμπανάκι» από ΤτΕ: Δημιουργούνται ξανά συνθήκες αβεβαιότητας στα ακίνητα