Νομοσχέδιοσκούπα γεμάτο «εισπρακτικές εφεδρείες» φέρνει για ψήφιση τον Φεβρουάριο το υπουργείο Οικονομικών.

Προκειμένου να διασφαλίσει τα πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το «στραβοπάτημα» του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη των πλεονασμάτων:

1. Μέτρα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου: το νομοσχέδιο αναμένεται στ τέλη του μηνός και θα αφορά σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.

2. Προδικαστικός συμβιβασμός με φορολογουμένους που τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα: θα ενταχθεί στο ίδιο νομοσχέδιο καθώς πάνω από 10.000 υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια και στόχος είναι να πληρώσουν οι φορολογούμενοι 50 εκατ. ευρώ εφέτος, ώστε να συμβιβαστούν με το δημόσιο και να πάψει και η δικαστική εκκρεμότητα (προσφυγές κλπ).

3. Νέα μέτρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: στο υπ.Οικονομικών επεξεργάζονται αλλαγές, σε συνδυασμό με την απαίτηση κάλυψης του 30% του εισοδήματος με πλαστικό χρήμα. Ήδη έκανε και προκήρυξη αναζητώντας Σύμβουλο στρατηγικής για τον σχεδιασμό καμπάνιας υπέρ των συναλλαγών με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

4. Διάταξη για τον εξορθολογισμό (μείωση) των αναδρομικών φόρων που επεβλήθησαν παραμονή Πρωτοχρονιάς σε συνταξιούχους που παρέλειψαν να δηλώσουν το 2014 τα αναδρομικά που πήραν και αφορούσαν τα έτη 2013 και προηγούμενα. Για κάποιες κατηγορίες τουλάχιστον, όπως για όσους περίμεναν και πήραν μαζεμένα 3-4 χρόνια τη σύνταξή τους, θα υπάρξει αυτόματη διαγραφή προστίμων και ένταξη σε έως 48 δόσεις με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς άλλες ταλαιπωρίες.

Υστέρηση

Από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεση πάντως του Κρατικού Προϋπολογισμού προκύπτει ότι το 2020 έκανε «ποδαρικό» με έλλειμμα (766 εκατ. αντί πλεόνασμα 209 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος και έναντι ελλείμματος 442 εκατ. ευρώ πέρυσι) και μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα (498 εκ. ευρώ έναντι 729 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο πέρυσι και στόχου 1,269 δισ. ευρώ φέτος).

«Θα ανησυχούσαμε αν τα έσοδα από φόρους ήταν κατώτερα από τους στόχους, όλα τα άλλα είναι συγκυριακά φαινόμενα» λένε στο υπουργείο Οικονομικών για τις εισπράξεις τον πρώτο μήνα του έτους. Και πράγματι τα φορολογικά έσοδα ήταν πάνω από τους στόχους κατά 7 εκατ. ευρώ. Αν και τα αναλυτικά στοιχεία θα εκδοθούν σε περιπου 10 μέρς, η υστέρηση κατ’αρχήν οφείλεται:

– σε μη φορολογικές εισπράξεις κατά 652 εκατ. ευρώ. Υστέρηση διαφαίνεται στις αποπληρωμές αιτημάτων της χώρας μας για κοινοτικά κονδύλια από την ΕΕ, αλλά θεωρείται θέμα χρόνου να έρθουν τελικά στα κρατικά ταμεία .

– σε μεγαλύτερες επιστροφές φόρου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατά 98 εκατομμύρια υψηλότερες από τον στόχο. Ανήλθαν σε 348 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 249 εκατ. ευρώ.

– σε κρατικές δαπάνες κατά 232 εκατ. ευρώ υψηλότερες από τον μηνιαίο στόχο. Αφορά κυρίως αυξημένες δαπάνες τόκων κατά 204 εκατ. ευρώ και αυξημένες πληρωμές προς την ΕΕ κατά 141 εκατ. ευρώ, εν σχέσει με τον στόχο για τον πρώτο μήνα του έτους.

Αισιοδοξία

Στο οικονομικό επιτελείο πάντως εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά από τον Φεβρουάριο και μετά, ιδιαίτερα καθώς:

– η ΤτΕ ανακοίνωσε ήδη χθες ότι θα αποδώσει μέρισμα κατά 100 εκατ. ευρώ υψηλότερο από το αναμενόμενο στόχο που είχε τεθεί σαν πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό του 2020.

– στα 279 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται προς το παρόν οι επιστροφές κονδυλίων προς στην Ελλάδα, μετά από την θετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί βοσκότοπων. Οι τελικές διαδικασίες για το εν λόγω ποσόν ολοκληρώνονται το Μάιο, οπότε θα μπορούν να ληφθούν και οι αποφάσεις αναφορικά με τη χρήση του, αλλά και το πότε θα είναι διαθέσιμο στα κρατικά ταμεία

– άλλα 280 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον αναμένονται από την διαπραγμάτευση για να εξαιρεθούν οι δαπάνες για το προσφυγικό, από τον υπολογισμό του πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επιπλέον έσοδα αναμένονται από το carry over (θετική επίπτωση) του πλεονάσματος του 2019 στο 2020, αλλά και από την επισκόπηση δαπανών (spending review) από τον Ιανουάριο σε όλα τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς.

Πόσο πιθανόν είναι να κερδηθούν αυτά στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς; «Από τότε που συναντήσαμε τους θεσμούς για να γράψουν την 5η αξιολόγηση μέχρι σήμερα, έχουν πέσει τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων κάτω από 1%, τα spreads και τα CDs πέφτουν επίσης στα ιστορικά χαμηλότερα επίπεδα, μας αναβάθμισε ο Οίκος Fitch, τα σχόλια του διεθνούς Τύπου είναι ευνοϊκά, επιτυγχάνουμε τους στόχους του 2019, έχουμε και ένα θετικό carry over από το 2019, οπότε όλα αυτά δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν ευνοϊκά την διαπραγμάτευση», τονίζουν προς ώρας στο οικονομικό επιτελείο.