Η συνάντηση των πλούσιων και ισχυρών στο Νταβός συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα φώτα της δημοσιότητας και διεθνές ενδιαφέρον πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που θα δικαιολογούσε μια απλή σειρά… διαλέξεων και σεμιναρίων.

Ο λόγος είναι προφανής: Οι μερικές εκατοντάδες άνθρωποι που συναντιούνται στον αλπικό χιονοδρομικό προορισμό κατέχουν ή διαχειρίζονται ένα σεβαστό ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ, επομένως είναι προφανές ότι όσα λέγονται εκεί δείχνουν «πού πάνε τα πράγματα» -ή που οδηγούν τα πράγματα οι ισχυροί, σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους.

Φέτος στο Νταβός είδαμε μια σημαντική αλλαγή σχετικά με τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία.

Ενώ μέχρι τα τέλη του 2022 επικρατούσαν οι απαισιόδοξες προβλέψεις για παγκόσμια οικονομική ύφεση, από τις αρχές του νέου έτους η αισιοδοξία ήρθε στο προσκήνιο παρασύροντας και τις αγορές σε ένα καλό ξεκίνημα, με άνοδο των χρηματιστηρίων.

Η αισιοδοξία επισφραγίστηκε και στο Νταβός, μέχρι του σημείου που η γενική διευθύντρια του ΝΔΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προανήγγειλε ότι το Ταμείο θα αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα στο τέλος του μήνα.

Το αισιόδοξο τόνο επιβεβαίωσαν και οι επικεφαλής μεγάλων διεθνών εταιρειών που μίλησαν στο συνέδριο, από τη Unilever την πετρελαϊκή Occidental μέχρι την Accenture, όπως γράφουν οι Financial Times, μέχρι τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς που είπε ότι η Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση και τον -συνήθως καταστροφολόγο- Λάρι Σάμερς που είπε ότι τα πράγματα τελικά είναι καλύτερα από ότι φοβόμαστε.

Αυτό το κλίμα στο Νταβός επιβεβαιώνει και τους αισιόδοξους αναλυτές, οι οποίοι τώρα αλλάζουν τις προβλέψεις τους για το 2023, εκτιμώντας ότι τουλάχιστον στην αρχή του έτους θα υπάρξει θετικό «κλίμα» στις αγορές.

Αυτή, βέβαια, είναι η μισή ιστορία, γιατί από την άλλη πλευρά η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα επιμείνουν, ανάμεσα σε άλλα και λόγω του «ανοίγματος» της Κίνας, η οποία εγκατέλειψε την πολιτική μηδενικού κόβιντ. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια δεν θα πέσουν εύκολα, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ακολουθεί καθοδική πορεία προς το παρόν.

Η πτώση του πληθωρισμού είναι μια από τις αιτίες που τροφοδοτούν την αισιοδοξία, αλλά εάν τα επιτόκια παραμείνουν ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα υπάρξουν παρενέργειες στις επιχειρήσεις και τα εταιρικά κέρδη, τα οποία θα πληγούν από το αυξημένο χρηματοδοτικό κόστος.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο «πόνος» από τα υψηλά επιτόκια θα αργήσει να φανεί, καθώς χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να περάσουν οι επιπτώσεις στον οικονομικό κύκλο και να φανούν στα αποτελέσματα των εταιρειών.

Ορισμένοι δεν αποκλείουν και «ατυχήματα» σε εταιρείες οι οποίες  δεν θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν οφειλές οι οποίες ξεκίνησαν με επιτόκια 1% και τώρα θα πρέπει να ανακυκλώνονται με 5% και παραπάνω.

Επομένως, εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, ίσως οι αγορές επιφυλάσσουν εκπλήξεις κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Ένα άλλο «μήνυμα» που έγινε σαφές στη συνάντηση του Νταβός είναι η ανησυχία για την πορεία της παγκοσμιοποίησης. Το ερώτημα εάν ήρθε το «τέλος της παγκοσμιοποίησης» δεν διατυπώθηκε ανοιχτά από τους συμμετέχοντες -αν και τροφοδότησε πολλούς τίτλους στα μέσα ενημέρωσης- αλλά ήταν σαφής η ανησυχία για την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου.

Είναι ενδεικτικό πάντως, ότι στη φετινή συνάθροιση ο μόνος αρχηγός κράτους που παραβρέθηκε ήταν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ οι ηγέτες της Κίνας και της Ινδίας -που είχαν παραβρεθεί το 2017- ήταν απόντες και συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όσο για την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραβρέθηκε μεν, αλλά ανακοίνωσε ότι και η Ε.Ε. Θα προχωρήσει σε «πράσινες» επιδοτήσεις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, προκειμένου να απαντήσει σε εκείνες των ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, έγινε σαφές ότι ο προστατευτισμός επανέρχεται στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και ότι ακόμα κι αν η παγκοσμιοποίηση δεν «πέθανε» σίγουρα το παγκόσμιο εμπόριο και η παγκόσμια οικονομία δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες.

Ένα τρίτο συμπέρασμα για το Νταβός προκύπτει όχι τόσο από τις δηλώσεις, αλλά από τη συμπεριφορά των πλούσιων και ισχυρών που συμμετείχαν στις εργασίες.

Παρά τις διακηρύξεις για τέλος της πανδημίας και τη χαλάρωση των μέτρων, υπήρξαν πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας των επιφανών καλεσμένων.

Το πρώτο και κυριότερο ήταν ότι υπήρχαν παντού μηχανές καθαρισμού του αέρα με τεχνολογία HEPA, ενώ όλο το βοηθητικό προσωπικό (οδηγοί, υπάλληλοι κ.λπ) φορούσαν υποχρεωτικά μάσκα -όχι όμως και οι ίδιοι οι καλεσμένοι.

Όλοι οι συμμετέχοντες πάντως ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ covid καθημερινά, ενώ η διαπίστευση ακυρωνόταν αυτόματα, εάν προέκυπτε θετικό αποτέλεσμα.

Με άλλα λόγια, είναι φανερό ότι οι ισχυροί αυτού του κόσμου λαμβάνουν ακόμα αυστηρά μέτρα προστασίας για τον εαυτό τους, ακόμα κι αν δημοσίως ανακυκλώνονται δηλώσεις ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας ή ότι η κόβιντ θα εξελίσσεται σε μια απλή γρίπη.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται νέες επενδύσεις 6 δισ. για φθηνό ρεύμα

Tα νέα projects που φέρνει το 2023 στην Αττική Ριβιέρα (pics)

Ρομπότ… made in Greece – Οι μεγάλες επιχειρήσεις επενδύουν στον αυτοματισμό (πίνακας)