Στο τέλος του 2022 θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία στα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό προβλέπει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα,  Ντένις Μπότμαν. Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο αξιωματούχος του Ταμείου προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης πρόωρα, ακόμη και σε περίπτωση ισχυρής ανάκαμψης το επόμενο έτος.

«Ακόμη και αν υπάρξει σχετικά ισχυρή ανάκαμψη το επόμενο έτος, η δημοσιονομική στήριξη δεν πρέπει να αποσυρθεί πρόωρα, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμες απώλειες παραγωγής και υψηλότερη διαρθρωτική ανεργία» δηλώνει ο Μπότμαν, σημειώνοντας επίσης ότι «στηρίζουμε την απόφαση των Αρχών να στοχεύσουν σε υψηλότερο πρωτογενές έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2021 από ό,τι είχε προβλεφθεί πριν από το δεύτερο lockdown».

«Tο πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα επιστρέψει στο προ πανδημίας επίπεδο στο τέλος του 2022, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποσό και η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα γίνει βάσει των αρχικών προβλέψεων και ότι η Ελλάδα θα διοχετεύσει τα κεφάλαια αυτά σε παραγωγικές επενδύσεις». Κατά τον αξιωματούχο του Ταμείου «η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια και την ένταση του σοκ του COVID-19 και ο βαθμός στον οποίο οι πόροι από το Next Generation EU μπορούν να αντισταθμίσουν τις πληγές της πανδημίας είναι οι κύριοι παράγοντες που θολώνουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές».

Πόσο πρέπει να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης η Ελλάδα; «Η διατήρηση διευκολύνσεων και η καλή χρήση του δημοσιονομικού χώρου θα πρέπει να είναι η βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα. Εάν εφαρμοστούν περιοριστικές πολιτικές πριν επιστρέψει η ανάκαμψη σε σταθερές βάσεις, υπάρχει κίνδυνος μόνιμης οικονομικής ζημιάς» απαντά ο Μπότμαν.

Διαβάστε ακόμη

Τα 5 νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Οι φήμες για Wind, το deal της Vivartia και η βραδινή… μετακόμιση σε βίλα της Κηφισιάς