Του Αργύρη Παπαστάθη 

Χωρίς κάτι χειροπιαστό για το χρέος αλλά με ελπίδες για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) αρχίζουν αύριο στο Hilton οι επαφές ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους της τρόικας.

Στο Hilton θα συζητηθούν και τα κείμενα που ετοίμασαν ήδη οι πιστωτές για το κλείσιμο της αξιολόγησης, δηλαδή το συμπληρωματικό μνημόνιο των Ευρωπαίων (SMoU) και το μνημόνιο (MEFP) που θα πάει το ΔΝΤ στο διοικητικό του συμβούλιο για να εγκριθεί η ένταξή του στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, στην Ουάσινγκτον δεν υπήρξε τελική σύγκλιση ανάμεσα στους Eυρωπαίους και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάνω στα κρίσιμα σημεία που θα καθορίσουν μία κοινή Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) η οποία θα επιτρέψει στο Ταμείο να μπει στο πρόγραμμα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει Την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά τη συνεδρίαση που θα γίνει στο Ταλίν της Εσθονίας στις 8 Ιουνίου.

Μετά δε τον πρώτο γύρο των Γαλλικών εκλογών και την επικράτηση Μακρόν ήδη κυκλοφορούν σενάρια για την διάρκεια ζωής και το ύψος του QE το οποίο έχει προς το παρόν παραταθεί ως το τέλος του έτους. Μάλιστα αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg «ποντάρουν» σε επιτάχυνση της λήξης του QE εφόσον επικρατήσει ο Μακρόν. Το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει περαιτέρω μείωση του QE τον Σεπτέμβριο, ενώ το 93% εκτιμά ότι αυτό θα γίνει στο α’ τρίμηνο του 2018 (από 88% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα).

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει τονίσει, επανειλημμένα, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ακόμη ασθενείς και ο ίδιος επιθυμεί να είναι απόλυτα βέβαιος για τις προοπτικές τους. Όμως οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να πιέζουν για μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι διεργασίες

Αν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ τα βρουν σε ένα κοινό DSA η περιγραφή που θα προκύψει δεν θα προβλέπει προφανώς κούρεμα. Σύμφωνα με πληροφορίες το κύριο μέτρο θα αφορά επιμηκύνσεις περιόδων αποπληρωμής και, ενδεχομένως, περιόδων χάριτος. Επίσης, η λύση θα περιλαμβάνει την επιστροφή κερδών ANFA/SMP που δεν εισπράττονται τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και την κατάργηση του όρου για 2% επιβάρυνση του επιτοκίου για τα χρήματα που λάβαμε πρόωρα για την επαναγορά ομολόγων το 2012. Το ΔΝΤ θα μπει στο τρίτο μνημόνιο για ένα χρόνο με πολύ λίγα λεφτά (π.χ. 4 δισ. ευρώ) και η EKT θα καλύπτεται και αυτή για να μας εντάξει στο QE.

Οι ημερομηνίες

Αν υπάρχει συνολική συμφωνία (με ΔΝΤ και χρέος) στο Eurogroup που θα γίνει στις 22 Μαΐου τότε το Συμβούλιο της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική το οποίο θα γίνει στo Ταλίν της Εσθονίας στις 8 Ιουνίου μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μπει στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει ακόμη και μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με πενταετή ομόλογα τον Ιούλιο.

Αν για οποιοδήποτε λόγο το χρονοδιάγραμμα πάει πίσω η επόμενη ευκαιρία για ένταξη στο QE είναι το προγραμματισμένο Συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη στις 7 Σεπτεμβρίου.

Και εκτός τον άλλων, αν επιβεβαιωθούν οι κίνδυνοι μείωσης του QE το όφελος για την Ελλάδα θα είναι μικρότερο καθώς ήδη έχουν χαθεί δύο χρόνια.