Το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρήματος (ΟΔΔΗΧ), η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,83%, ενώ συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές, οι οποίες υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,48 φορές.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δημοπρασία 52 εβδομάδων, η οποία είχε διεξαχθεί στις 9 Μαρτίου, η απόδοση είχε καθοριστεί στο -0,23% και ο δείκτης κάλυψης στο 1,38 φορές.

Η αυξημένη απόδοση οφείλεται στις αισθητά χειρότερες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ομολόγων, λόγω της πρόθεσης της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού.

Η σημερινή δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022.      

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, δηλαδή 1 δισ. ευρώ, κα­­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, στις 12 το μεσημέρι. 

Διαβάστε επίσης:

Motor Oil: Άλμα με 800 MW στις ΑΠΕ – Tέλη του έτους τελειώνει το deal με την Ελλάκτωρ

Το «Βατερλώ» των μικροεπενδυτών στα κρυπτονομίσματα

Μπάνια νωρίς (μήπως και έχουμε γεγονότα!) deal Interamerican – ΟΡΙΖΩΝ, κέρδη πολλά στον Αστέρα και τρελά Ποσειδώνια πάρτι