Το ΔΝΤ θα πάει το μνημόνιό του προς έγκριση στο Συμβούλιο στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, πηγαίνοντας πίσω όλο τον προγραμματισμό – Απαιτείται συνεδρίαση της ολομέλειας του γερμανικού κοινοβουλίου για να εγκριθεί η διατύπωση για το χρέος – Πάει για Σεπτέμβριο η ποσοτική χαλάρωση (QE) από την ΕΚΤ

Του Αργύρη Παπαστάθη

Τον κίνδυνο να χαλάσει τα σχέδια της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο (πιθανόν με 5ετή ομόλογα) φέρνει στο προσκήνιο η πληροφορία ότι το ΔΝΤ σκοπεύει να καταθέσει προς έγκριση, στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο, το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα πολύ αργά, στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα, η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για έγκριση των νομικά δεσμευτικών κειμένων για το χρέος από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια (όπου απαιτείται) οδηγεί σε συνδυασμό με τις γερμανικές εκλογές την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) από την ΕΚΤ προς τον μήνα Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε ως στόχο την ένταξη στο QE από την αρχή του τρέχοντος έτους, ενώ τώρα η μόνη θετική «έκπληξη» θα μπορούσε να αναμένει είναι ο Ιούλιος. Επιπλέον, ως γνωστόν, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ καθώς και η ένταξη στο QE συναποτελούν το βασικό διαβατήριο για τις αγορές. Χωρίς αυτές τις δύο «σφραγίδες» η προσπάθεια γίνεται πιο δύσκολη.

Κοντολογίς αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου (ή στις 15 Ιουνίου) ακολουθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τα κοινοβούλια όπως το Ολλανδικό, το Φινλανδικό και κυρίως το Γερμανικό. Στην περίπτωση της Γερμανίας, ακόμη κι αν δεν χρειαστεί να περάσει η εκταμίευση της δόσης από την ολομέλεια (και η έγκριση γίνει από την επιτροπή προϋπολογισμού), η ολομέλεια της Bundestag θα πρέπει σίγουρα να συνεδριάσει και να ενημερωθεί για το θέμα εφόσον αφορά (και) στο χρέος.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τον Ιούλιο πάνω από 7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση λήξεων χρέους. Οι πιο κρίσιμες πληρωμές να είναι τα 2 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρωθούν στις 17 του μηνός (ομόλογα σε ιδιώτες) και αμέσως μετά περίπου 3,9 δισ. ευρώ στις 20 Ιουλίου προς την ΕΚΤ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη κι αν καθυστερήσει πολύ η εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου από τα 7 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει από την Ευρωπαϊκή πλευρά και συγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το καλό σενάριο προβλέπει ότι μόλις υπάρξει, πρώτον, συμφωνία για το χρέος (ουσιαστικά μια κοινή διατύπωση για μελλοντική δράση) στην κοινή Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, και, δεύτερον, εκταμίευση από την πλευρά των Ευρωπαίων, η ΕΚΤ θα μπορέσει στο τέλος Ιουλίου να εντάξει τη χώρα μας στο QE. Υπάρχει όμως και η εκδοχή που επικρατεί στο στρατόπεδο των Γερμανών που αναφέρει ότι η ένταξη θα καθυστερήσει λόγω ΔΝΤ και γερμανικών εκλογών και θα πάει τελικά προς Σεπτέμβριο.