Tο ΔΝΤ θέτει θέμα εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου από το 2019 και ζητά να μειωθεί η έκπτωση φόρου από τα 1900 ευρώ που ισχύει για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες στα 1250, ταυτόχρονα με τις περικοπές στις κύριες συντάξεις που θα ισχύσουν 1 Ιανουαρίου 2019.

Αυτό ζήτησαν κατά τις πληροφορίες στη συνάντηση που έγινε τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη.

Η ελληνική πλευρά ώς μεγάλο “ατού” ανέδειξε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 προαναγγέλλοντας επίδοση στο 3,5% – 4% του ΑΕΠ κάτι που βέβαια δείχνει την έμμεση παραδοχή για υπερφορολόγηση της οικονομίας αφού ο στόχος ήταν για 1,75%.

Μετά τη συνάντηση η κύρια  Λαγκάρντ έκανε λόγο σε δήλωσή της για «παραγωγική συζήτηση», προϊδεάζοντας έτσι ότι υπάρχει δρόμος ακόμα μέχρι να έρθει η ώρα των αποφάσεων.

Ωστόσο την ίδια στιγμή πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι το Δ.Ν.Τ.

– δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τη συμμετοχή του και θα πρέπει να το πράξει έως τον Ιούνιο το αργότερο.

– ζητάει τα μέτρα λιτότητας επειδή οι προβλέψεις του είναι πιο απαισιόδοξες από εκείνες των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ίδια πηγή έλεγε πωςτο ΔΝΤ έχει διαψευστεί επανειλημμένα και προϊδέασε πως το πλεόνασμα του 2017 θα ανακοινωθεί στα 3,7%. Το μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση θα κρατήσει έως τον Ιούνιο που θα ανακοινωθούν τα στοιχεία Α’ τριμήνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

– οι αισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ πιέζουν και τους ευρωπαίους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στην επίσημη δήλωσή της η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου συνέδεσε, επίσης, τη συζήτηση για το χρέος με την εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος καθώς, όπως είπε, «και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ».

Η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση ήταν η εξής:

«Είχα μια παραγωγική συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα του. Συζητήσαμε για τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος, καθώς και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ».

Στις συζητήσεις που γίνονται στην Ουάσινγκτον ο Π. Τόμσεν ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι τα χρονικά περιθώρια «στενεύουν» καθώς το ΔΝΤ πρέπει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος με την Ελλάδα, εξηγώντας τι ακριβώς ζητά προκειμένου να εισηγηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο την ενεργοποίηση του προγράμματος.