Δραστική μείωση προβλέπει για τον ετήσιο ρυθμό παγκόσμιας ανάπτυξης ο ΟΟΣΑ εκτιμώντας ότι θα συρρικνωθεί στο 2,4% έναντι 2,9% των προηγούμενων εκτιμήσεων του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η ανάπτυξη πιθανότατα θα είναι αρνητική το πρώτο τρίμηνο και όπως τονίζεται στην έκθεση του με τίτλο “Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ρίσκο”, η έκρηξη του κορωνοϊού έχει ήδη φέρει σημαντικές ανθρώπινες απώλειες και οικονομική αναστάτωση.

Οι παραγωγικές δυσκολίες της Κίνας έχουν μεταφερθεί σ’ όλο τον κόσμο, αντανακλώντας τον αυξημένο ρόλο της Κίνας στις αλυσίδες εφοδιασμού, στον τουρισμό και τις αγορές εμπορευμάτων.

Οι μεταγενέστερες επιπτώσεις στις άλλες οικονομίες έχουν παρόμοια αποτελέσματα, παρόλο που είναι σε μικρότερη κλίμακα. Με την υπόθεση, ότι ο ιός θα κορυφώσει τις επιπτώσεις του στην Κίνα στο α’ τρίμηνο του 2020 και οι συνέπειες για τις υπόλοιπες οικονομίες θα είναι ήπιες και συγκρατημένες, τότε το παγκόσμιο ΑΕΠ θα χάσει 0,5% από ότι αναμενόταν το Νοέμβριο του 2019. Οι προοπτικές της Κίνας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ έχουν αναθεωρηθεί σαφώς με την ανάπτυξη να πέφτει κάτω από 5%, πριν ανακάμψει πάνω από 6% το 2021.

Όπως αναφέρει οο Οργανισμός οι κυβερνήσεις χρειάζεται να δράσουν ταχέως και δυναμικά ώστε να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό και την οικονομική του επίπτωση σε τρεις άξονες:

  • Οι κυβερνήσεις, επίσης, όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ χρειάζεται να εξασφαλίσουν αποτελεσματικότητα και μέτρα καλής δημόσιας υγείας ώστε να αποτρέψουν τις μολύνσεις και την εξάπλωση, να παρουσιάσουν καλά στοχευμένες πολιτικές και να προστατέψουν τα εισοδήματα των πιο ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και επιχειρήσεων κατά την ταραχή του ιού.
  • Οι υποστηρικτικές μακροοικονομικές πολιτικές μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην ανάκαμψη της ζήτησης καθώς συνεχιζεται η εξάπλωση του ιού, αλλά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις άμεσες διαταραχές από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.
  • Εάν οι καθοδικοί κίνδυνοι επιβεβαιωθούν και η ανάπτυξη εξασθενίσει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, οι συντονισμένες πολυμερείς δράσεις για την εξασφάλιση αποτελεσματικών πολιτικών υγείας, περιορισμού και μετριασμού της επιδημίας, η στήριξη των οικονομιών χαμηλού εισοδήματος και η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών από κοινού θα συνιστούν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη στήριξη των εισοδημάτων.