Η παγκόσμια οικονομία δέχεται περισσότερες πιέσεις από το αναμενόμενο εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων και της πολιτικής αβεβαιότητας που σκιάζουν τις προοπτικές για ανάπτυξη κυρίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με ένα απαισιόδοξο report του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Από τότε που ο Οργανισμός υποβάθμισε για ακόμα μια φορά πολλές από τις προβλέψεις του (τον περασμένο Νοέμβριο) , λίγα έχουν πάει καλά για τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

Η αδυναμία στην ευρωζώνη και την Κίνα εμφανίζεται να επιμένει, η εμπορική ανάπτυξη έχει επιβραδύνει σημαντικά και η αβεβαιότητα για το Brexit συνεχίζεται.

opttttt.png

Αν μη τι άλλο, τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα καθώς συσσωρεύονται ρίσκα, όπως περισσότεροι εμπορικοί φραγμοί, μια άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ή οικονομικές ευπάθειες λόγω του αυξανόμενου χρέους.

Η οικονομία της Ιταλίας ίσως βιώσει την πρώτη της ύφεση σε επίπεδο έτους από το 2013.

«Η παγκόσμια επέκταση εξακολουθεί να χάνει δυναμική», αναφέρει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος προχώρησε σε υποβάθμιση σχεδόν όλες τις οικονομίες χωρών που τον απαρτίζουν.

«Τα αποτελέσματα της ανάπτυξης μπορεί να είναι ακόμα πιο αδύναμα αν τα καθοδικά ρίσκα υλοποιηθούν ή αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους».

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,1% αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του report, ενώ το ευρώ σημείωσε μικρές μεταβολές στο 1,13 δολ.

Οι κεντρικές τράπεζες, μεταξύ τους και η αμερικανική Federal Reserve, έχουν ήδη ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και η ΕΚΤ ίσως ακολουθήσει σύντομα.

Η Κίνα αναγκάστηκε να μειώσει τον στόχο για την ανάπτυξη του 2019 και ανακοίνωσε μείωση φόρων για να στηρίξει την οικονομία της.

Οι προοπτικές του ΟΟΣΑ έρχονται σε αντίθεση με την ελπίδα ότι οι αδυναμίες στα τέλη του 2018, όπως η χαμηλότερη εμπιστοσύνη, θα αποδεικνύονταν προσωρινές. Κι αυτό αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους φορείς χάραξης πολιτικής που θα πρέπει τώρα να βρουν πιο δραστικούς τρόπους, έχοντας περιορισμένο χώρο για ελιγμούς σε χρηματοοικονομικό και νομισματικό επίπεδο.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στην Ευρωζώνη, όπου ο ΟΟΣΑ μείωσε το outlook του 2019 στο 1% από 1,8%. Η ΕΚΤ συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα και ο ΟΟΣΑ συνέστησε ότι θα πρέπει να καθυστερήσει την όποια αύξηση επιτοκίων, αλλά και την πιθανή ανάληψη νέων μέτρων για τη βελτίωση της χρηματοδότησης των τραπεζών. Και τα δύο αυτά μέτρα αναμένεται να συζητηθούν αύριο στη Φρανκφούρτη.

Η Ευρώπη έχει τα πρωτεία στις υποβαθμίσεις. Ενώ το αμερικανικό outlook υποβαθμίστηκε ελαφρώς, της Βρετανίας μειώθηκε στο 0,8% από 1,4% προηγουμένως, και της Γερμανίας στο 0,7% από 1,6%, μια μείωση άνω του 50%. Ο Οργανισμός προβλέπει ελαφρά ανάκαμψη στο 1,1% το 2020. Σημειώνεται ότι η γερμανική οικονομία που εξαρτάται πολύ από τις εξαγωγές, επηρεάζεται από την παγκόσμια ζήτηση και τους εμπορικούς περιορισμούς.

poosaa.png

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ ξεχώρισε το Brexit ως μια από τις πιο επίμονες απειλές. Αν η Βρετανία δεν εξασφαλίσει συμφωνία, κινδυνεύει με βραχυπρόθεσμη ύφεση με αρνητική μετάδοση μάλιστα και σε άλλες χώρες.

Αλλη πηγή ανησυχίας είναι η Κίνα και η πιθανότητα μιας πιο απότομης επιβράδυνσης θα έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια ανάπτυξη και το διεθνές εμπόριο, σημειώνει το report.

Σημειώνεται ότι, η αναφορά του ΟΟΣΑ συντάχθηκε πριν την ανακοίνωση του Πεκίνου για μείωση των στόχων ανάπτυξης στο 6%-6,5%. Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η επέκταση θα επιβραδύνει στο 6% του χρόνου από 6,2% το 2019.