Μπορεί η παγκόσμια οικονομία να παρουσίασε καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις, εξακολουθεί ωστόσο να οδεύει προς μια άνευ προηγουμένου μείωση της παραγωγής, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στο τελευταίο οικονομικό outlook που δίνει στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,5% φέτος, αναθεωρώντας ανοδικά την εκτίμηση που έκανε τον περασμένο Ιούνιο για συρρίκνωση κατά 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Η πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 20202 θα είναι μικρότερη του αναμενόμενου, εξακολουθεί ωστόσο να είναι πρωτοφανής στα πρόσφατα ιστορικά χρονικά», αναφέρει ο Οργανισμός.

Για το 2021, ο ΟΟΣΑ προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη κατά 5%, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως οι βιομηχανίες ταξιδίων και τουρισμού, δεν έχουν ανακάμψει πλήρως από τα αυστηρά μέτρα του lockdown που επιβλήθηκαν νωρίτερα φέτος. Πολλές χώρες είναι αντιμέτωπες με νέα αύξηση κρουσμάτων, με αποτέλεσμα οι αρχές να οδηγούνται στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων τις επόμενες εβδομάδες για να συγκρατήσουν το νέο κύμα κορωνοϊού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέες πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

«Η παραγωγή αυξήθηκε γρήγορα μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το εκ νέου άνοιγμα των επιχειρήσεων, ωστόσο ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάκαμψης έχασε μέρος της δυναμικής του κατά τη διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ με έδρα το Παρίσι που είναι ένα μη κυβερνητικό σώμα με στόχο την ώθηση της ανάπτυξης της οικονομίας, προειδοποίησε επίσης για σημαντικές διαφορές στις διάφορες χώρες.

Κίνα, ΗΠΑ και ευρωζώνη αναμένεται να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Ιουνίου. Αντιθέτως, οι προοπτικές για την ανάπτυξη σε Ινδία, Μεξικό και Νότια Αφρική έχουν επιδεινωθεί.

Η Κίνα αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη κατά 1,8% το 2020. Είναι η μόνη χώρα μεταξύ των κρατών του ΟΟΣΑ που εκτιμάται ότι θα σημειώσει ανάπτυξη.

Αντιθέτως, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,8% και η οικονομία της ευρωζώνης κατά 7,9%.

Η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη για Ινδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική και Μεξικό. Ολες τους προβλέπεται ότι θα σημειώσουν συρρίκνωση ρεκόρ άνω του 10%.