Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η ωρολογιακή βόμβα των δανείων με εγγύηση δημοσίου, καθώς, εν μέσω πανδημίας ξεπέρασαν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ!

Το πρόβλημα είναι ότι μαζί με την αύξηση των εγγυημένων δάνεια αυξάνει και το ενδεχόμενο καταπτώσεων! Κάθε δάνειο που «σκάει» θα κληθεί να το επωμιστεί ο ήδη επιβαρυμένος κρατικός προϋπολογισμός. Και όσο συνεχίζεται η στήριξη της πραγματικής οικονομίας τα εγγυημένα δάνεια που δίνονται μέσα από το ΤΕΠΙΧ κ.α. θα συνεχίσουν να αυξάνονται εντείνοντας τον κίνδυνο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών, εν μέσω πανδημίας δόθηκαν 33.135 εγγυημένα δάνεια. Από αυτά το 93,4%, δηλαδή 30.944 δάνεια χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις με 50 εργαζόμενους. Το 70,67% των εγγυημένων δανείων δηλαδή τα 20.417 δόθηκαν σ επιχειρήσεις έως 10 εργαζόμενους

Βάσει της νομοθεσίας σε περίπτωσης κατάπτωσης το Ελληνικό Δημόσιο προβαίνει ως εγγυητής σε εξόφληση της υποχρέωσής του, ήτοι καταβολή του ποσού της εγγύησης στην δικαιούμενη τράπεζα, μετά από σχετικό αίτημα που απευθύνει η τελευταία στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάπτωση της εν λόγω εγγύησης αποτελεί η βεβαίωση σε βάρος των πιστούχων στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. των ποσών της εγγύησης ως εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου. Με την βεβαίωση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα και στις ασφάλειες του πιστωτικού ιδρύματος που χορήγησε το δάνειο και ως εκ τούτου ο πιστούχος γίνεται οφειλέτης του Δημοσίου για το ποσό που κατέβαλε το τελευταίο ως εγγύηση.

Οι Δ.Ο.Υ. αμέσως μετά βεβαίωση οφειλών σε βάρος των δανειοληπτών υποχρεούνται να προβαίνουν σε όλες τις προβλεπόμενες από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ενέργειες για την αναγκαστική είσπραξη των οφειλών αυτών, καθώς και στις ενέργειες προς ρευστοποίηση της αξίας των εμπραγμάτων ασφαλειών που έχουν συσταθεί υπέρ των πιστωτών, στη θέση των οποίων έχει υποκατασταθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Το ζήτημα με τα «κόκκινα» εγγυημένα δάνεια δεν είναι καινούργιο. Αποτελεί δε εστία αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους δανειστές που ζητούσαν να εγκριθεί η πώλησή τους σε funds. Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε, καθώς τα funds θα μπορούσαν να απαιτήσουν στο σύνολό της την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, φέρνοντάς το σε δυσχερή θέση τα δημόσια οικονομικά.

Τα δάνεια αυτά «σκάνε» όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα λόγω της παρατεταμένης κρίσης του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με τις καταπτώσεις εγγυήσεων.

Το ζήτημα, πάντως, εξακολουθεί να «καίει» τις τράπεζες, καθώς για να καλύψουν το… κενό που δημιουργείται από τη μη καταβολή των εγγυήσεων θα πρέπει να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις, γεγονός που θα ασκούσε πίεση στα κεφάλαιά τους, περιορίζοντας την ικανότητα παραγωγής κερδοφορίας. Τα δάνεια αυτά απαγορεύεται να τα πουλήσουν, να τα τιτλοποιήσουν και να τα καταγγείλουν, ενώ δεν έχουν λάβει γι’ αυτά προβλέψεις.

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αγωγές εναντίον του Δημοσίου, ζητώντας την πληρωμή των εγγυήσεων που έχουν καταπέσει και το ζήτημα έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Αποτελούσε, μάλιστα, επί μακρόν ένα από τα πιο δύσκολα θέματα των συζητήσεων με τους δανειστές.

Το φθινόπωρο του 2020, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ξεκινήσει τις πληρωμές, με στόχο εντός 3 ετών να έχει εξοφλήσει τουλάχιστον τα ληξιπρόθεσμα. Τώρα, με τις πιεστικές ανάγκες για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας είναι άγνωστο αν θα τηρηθεί η δέσμευση αυτή.

Διαβάστε ακόμη 

ΟΑΕΔ: Θέσεις εργασίας με μισθό 933 ευρώ – Οι δικαιούχοι του προγράμματος

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το Τaxisnet – Τι αλλάζει

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα: Το ωράριο – Πώς θα λειτουργήσουν Jumbo και IKEA (vid)