Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει μια νέα «δεξαμενή» κατοικιών στην αγορά, στρέφοντας το βλέμμα σε χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα και παλαιές κατοικίες που παραμένουν αναξιοποίητες εδώ και χρόνια. Στόχος είναι να αυξηθεί η προσφορά στέγης, ιδιαίτερα για νέα νοικοκυριά και οικογένειες που δυσκολεύονται να βρουν προσιτή κατοικία, μέσα από ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης ανακαίνισης που ενεργοποιείται σταδιακά τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαθανάση, το πρόγραμμα αφορά 400.000 κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί έως το 1990 και παραμένουν κλειστές για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η διαδικασία επιλεξιμότητας αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου μέσω της πλατφόρμας gov.gr, ενώ οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα θα ανοίξουν από την 1η Σεπτεμβρίου.
Το σχέδιο εντάσσεται στη συνολική στρατηγική αξιοποίησης του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος, σε μια περίοδο κατά την οποία η στεγαστική πίεση εντείνεται σε πολλές περιοχές της χώρας.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Σπίτι 2», επισημαίνοντας ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στεγαστικών δανείων ολοκληρώνεται στις 2 Ιουνίου, ενώ οι εκταμιεύσεις θα συνεχιστούν και μετά τη λήξη της προθεσμίας.
Όπως σημείωσε, μαζί με το «Σπίτι 1», περισσότερα από 23.500 άτομα έχουν ήδη αποκτήσει κατοικία με μηνιαία δόση χαμηλότερη από ένα τυπικό ενοίκιο. Η εικόνα αυτή, όπως υποστήριξε, είναι ιδιαίτερα έντονη στην περιφέρεια και κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στη Θεσσαλία και στη Δυτική Ελλάδα.
Επιδότηση 300 ευρώ ανά τετραγωνικό
Το νέο πρόγραμμα ανακαίνισης προβλέπει οικονομική ενίσχυση ύψους 300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κατοικίες έως 120 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τις 36.000 ευρώ ανά ακίνητο.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται όχι μόνο στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών αλλά και στη συνολική λειτουργική αποκατάστασή τους. Σε αντίθεση με προηγούμενα προγράμματα που επικεντρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, το νέο πλαίσιο επιτρέπει παρεμβάσεις ευρύτερης ανακαίνισης.
Έτσι, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν την επιδότηση και για εργασίες όπως αντικατάσταση κουζίνας, ανακαίνιση μπάνιου, αλλαγή πλακιδίων ή άλλες βασικές βελτιώσεις που απαιτούνται σε παλαιά ακίνητα.
Ωστόσο, τουλάχιστον το 20% των παρεμβάσεων θα πρέπει να αφορά ενεργειακή αναβάθμιση, ώστε οι κατοικίες να βελτιώσουν τη συνολική ενεργειακή τους απόδοση.
Τα 400.000 σπίτια που μπαίνουν στο σχέδιο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Νίκος Παπαθανάσης, περίπου 200.000 κατοικίες έχουν ήδη εντοπιστεί ως δυνητικά επιλέξιμες λόγω χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, στοιχείο που δείχνει ότι παραμένουν κλειστές ή υποχρησιμοποιούνται.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι άλλες 200.000 κατοικίες δεν διαθέτουν ενεργή σύνδεση με τη ΔΕΗ, γεγονός που τις καθιστά επίσης πιθανές υποψήφιες για ένταξη στο πρόγραμμα.
Με αυτόν τον τρόπο, η συνολική δεξαμενή κατοικιών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω του νέου μηχανισμού φτάνει περίπου τις 400.000 κατοικίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Παράλληλα, έως τις 29 Μαΐου παραμένει ανοιχτό και το δανειακό σκέλος για τις επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση προγραμματίζει να καταθέσει αίτημα αναθεώρησης του προγράμματος στο Ecofin τον Ιούλιο, μετά την παράταση που είχε δοθεί τον Απρίλιο.
Διαβάστε ακόμη
Πρωτομαγιά 2026: Πού «ψήφισαν» να αποδράσουν οι Έλληνες – Σε ποιες πόλεις εκτοξεύθηκε η ζήτηση
Σενάρια για «διόδια» των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα απειλούν τη ναυσιπλοΐα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
