Μήνυμα Στεργιούλη προς την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την κύρωση της σύμβασης

της Μαριάννας Τζάννε

Το ενδιαφέρον κορυφαίων Γαλλικών εταιρειών όπως η Total, για την εγχώρια ενεργειακή αγορά, φέρνει στο προσκήνιο η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα αλλά και ο απόηχος των χθεσινών δηλώσεων της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων στην Αλεξανδρούπολη. Την εκκρεμότητα με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας, μετέφεραν κομψά με δηλώσεις τους στον ελληνικό τύπο χθες και κορυφαία στελέχη του πολυεθνικού ενεργειακού ομίλου που βρίσκονται στην Αθήνα. «Αναμένουμε την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο έως το τέλος του έτους ώστε να ξεκινήσουμε τις εργασίες. Μας ενδιαφέρουν οι δυνατότητες που προσφέρει ο παράκτιος χώρος της Ελλάδας» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Total Πάτρικ Πουγιέν. Για το ίδιο θέμα αλλά σε υψηλότερους τόνους εκφράστηκε από το βήμα του 1ο Οil & Gas Forum, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο κ. Γρηγόρης Στεργιούλης. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ δεν δίστασε να υπογραμμίσει την ολιγωρία της κυβέρνησης στην κύρωση της σύμβασης από την βουλή για το οικόπεδο 2, θέμα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα και των συζητήσεων που διεξάγονται τις τελευταίες ώρες μεταξύ των δύο κορυφαίων πολιτικών παραγόντων των δύο χωρών.

Στην κοινοπραξία των εταιρειών Total, ΕΛΠΕ και Edison (εταιρεία του ομίλου της Γαλλικής EdF) κατακυρώθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Mάλιστα το ντίλ επισφραγίστηκε την Άνοιξη με την μονογραφή της συμφωνίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η υπουργική απόφαση για την οριστική παραχώρησή της επίμαχης υποθαλάσσιας περιοχής εκκρεμούσε από τον Ιούλιο του 2015. Όμως η σύμβαση εξακολουθεί να ταλανίζεται από την ελληνική γραφειοκρατία, κάνοντας χθες τον επικεφαλής των ΕΛΠΕ, να ξιφουλκήσει εναντίον των κυβερνητικών ρυθμών, χαρακτηρίζοντάς την οριστικοποίηση της συμφωνίας γιοφύρι της Άρτας. “Τη μία το ανακοινώνουμε και την άλλη έχουμε νέα γραφειοκρατία. Η ελληνική κρατική μηχανή πρέπει να τοποθετηθεί, να καταλάβει ότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, να λειτουργήσουμε όπως πρέπει, σαν οργανωμένη παραγωγική χώρα. Ούτε θα παραβιάσουμε το Σύνταγμα (με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις), ούτε θα κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε θέματα περιβαλλοντικά, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να δημιουργούμε προβλήματα με το παραμικρό” ανέφερε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου. Οι δηλώσεις Στεργιούλη φαίνεται ότι απηχούν και την δυσφορία της Total για τις καθυστερήσεις, όταν μάλιστα η τελευταία είναι μέλος άλλης μια πανίσχυρης συμμαχίας με την ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ , για την έρευνα υδρογονανθράκων Nοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης.

Εκτός από την Total, τον Γάλλο Πρόεδρο συνοδεύουν και άλλα κορυφαία στελέχη ενεργειακών ομίλων όπως η Engie(στην Ελλάδα είναι από τους κύριους μετόχους του Ήρωνα) και η ΕdF, που φιγουράρει στους πιθανούς υποψήφιους για το 40% της ΔΕΗ. Στη σημερινή συνάντηση μεταξύ της γαλλικής αποστολής και ελλήνων επιχειρηματιών , το παρόν από τον ενεργειακό χώρο θα δώσουν οι κύριοι Γιώργος Περιστέρης από τον όμιλο της ΓΕΚ-Τέρνα, ο κ. Χρίστος Ιωάννου από την J&P Άβαξ και την Voltera, ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, ο κ. Ανδρέας Σιάμισης αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ και ο κ. Πάνος Μοσχανδρέου από τον όμιλο Κοπελούζου.