Οικονομία

Πηγές ΥΠΟΙΚ: «Καμία πρόθεση για νέα περαίωση»

  • Μάριος Ροζάκος


Ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στους φόρους ακινήτων ώστε να μην προκύψουν τελικά επιβαρύνσεις για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες

Τέλος στα σενάρια περί πιθανής νέας περαίωσης έβαλαν σήμερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι «ούτε ήταν ούτε είναι στις προθέσεις του υπουργείου νέα περαίωση».

Παράλληλα, άφησαν ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στους φόρους ακινήτων (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), ώστε να μην προκύψουν τελικά επιβαρύνσεις για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο και αναμένεται να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σχέδιο αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών χωρίς να δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Γιώργου Ζαββού από την
Φθινοπωρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ακόμα ότι τόσο στη Σύνοδο του ΔΝΤ όσο και, ακόμη περισσότερο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητείται με μεγάλη ένταση η επιβολή «πράσινου φόρου», με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά είναι αντίθετη στην επιβολή τέτοιων φόρων στην αεροπλοΐα και στη ναυτιλία.

Οι κύριοι Σταϊκούρας και Ζαββός εισέπραξαν εξαιρετικά θερμά σχόλια κατά την παραμονή τους στις ΗΠΑ και τις επαφές που είχαν εκεί με επενδυτές, τράπεζες, οίκους αξιολόγησης κ.λπ. αναφορικά με το σχέδιο «Ηρακλής». Το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να νομοθετήσει το ταχύτερο δυνατό με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, που τόνισαν: «Θα εφαρμόσουμε τις βέλτιστες συστημικές λύσεις για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια με στόχο την πιστωτική επέκταση. Όλα γίνονται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να αποκτήσουν ρευστότητα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και ο κ. Ζαββός είχαν αλλεπάλληλες συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και σε αυτές δεν έγινε καμία αναφορά στη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου ορίου, τις οποίες ζήτησε ξανά δημοσίως την περασμένη Παρασκευή ο κ. Τόμσεν. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης ούτε των συντάξεων ούτε του αφορολογήτου», διαβεβαίωσαν οι ίδιες πηγές.

Απόρρητο Απόρρητο