Οικονομία

«Πικρός» καφές στα €2,5 – Γιατί σημειώνονται οι διαρκείς ανατιμήσεις (vid)

  • newsroom


Η τιμή του καφέ διεθνώς έχει αυξηθεί κατά 50% από τις αρχές του χρόνου

Την «ανηφόρα» φαίνεται ότι παίρνουν πολλά προϊόντα που θεωρούνται είδη πρώτης ανάγκης εξαιτίας των διεθνών ανατιμήσεων.

Ανάμεσα σε αυτά που αναμένεται να δουν τις τιμές τους να φτάνουν στα ύψη είναι και ο καφές, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κ.τ.λ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται με ορίζοντα τη ΔΕΘ να εξαγγείλει πακέτο μέτρων που θα συγκρατήσει τις τιμές, και μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη διατήρηση του ΦΠΑ 13% σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς.

Όσον αφορά τον καφέ, η τιμή του διεθνώς έχει αυξηθεί κατά 50% από τις αρχές του χρόνου καθώς υπάρχουν ελλείψεις εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας στο Βιετνάμ, αλλά και λόγω της ξηρασίας στη Βραζιλία.

«Αυτή τη στιγμή η Βραζιλία, που είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ, μετά από μία περίοδο μεγάλης ξηρασίας, περνάει τώρα μία περίοδο με παγετό. Έχουν καταστραφεί πολλές φυτείες και για αυτό περιμένουμε ανατιμήσεις. Ο καφές, ως γεωργικό προϊόν, επηρεάζεται πολύ από τις κλιματικές συνθήκες», εξήγησε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης καφέ Βαλάντης Λαμπρινίδης μιλώντας στο MEGA.

«Εμείς είμαστε καφεκοπτείο και παίρνουμε πράσινο καφέ, δηλαδή την πρώτη ύλη, και τον επεξεργαζόμαστε εμείς, προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά τις τιμές. Αν αλλάξουν τα πράγματα με την πρώτη ύλη, τότε θα αναγκαστούμε να ανεβάσουμε τις τιμές. Έχουν ανέβει πολύ και τα ναύλα. Μέχρι τώρα δεν έχει επηρεαστεί ακόμα ο καφές, υπολογίζουμε ότι από την επόμενη σοδιά θα δούμε τις ανατιμήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τον καφέ στο χέρι τον δίνουμε 2 ευρώ. Δεν θέλω να φανταστώ ότι μπορεί να φτάσει τα πέντε ευρώ που ακούγεται, αλλά μπορεί να πάει στα 2,5 ευρώ», κατέληξε ο κ. Λαμπριανίδης.

Ο καφές και τα παράγωγά του που εισάγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα είναι αξίας άνω των 290 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καφέ, η Ελλάδα βρίσκεται στη 17 η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καφέ, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να ανέρχεται σε 5,4 κιλά ετησίως.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΣΤΑΤ: Επενδύσεις, τουρισμός και εξαγωγές «ανέστησαν» την οικονομία (upd) 

Τζορτζ Σόρος: «Τραγικό λάθος» η τοποθέτηση χρημάτων από επενδυτές στην Κίνα

Έφτασε η ώρα του ΕΝΦΙΑ 2021 – Πότε έρχονται τα ειδοποιητήρια