Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, με αφορμή την πρόσφατη επέκταση της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας BlackRock Inc. στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, επικρίνει όλους όσους, τη δεδομένη στιγμή, σκέφτονται να επενδύσουν στην Κίνα. 

Δύο μήνες αφότου ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο, έλαβε τη σχετική έγκριση για παροχή υπηρεσιών από τις αρμόδιες κινεζικές αρχές, άρχισε να προσφέρει επενδυτικά προϊόντα σε Κινέζους ιδιώτες. Τέτοιου είδους κινήσεις, όμως σύμφωνα με τον Σόρος, θέτουν σε κίνδυνο τόσο τα χρήματα των επενδυτών όσο και τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Είναι πιθανό η BlackRock να χάσει τα χρήματα των πελατών της και, το πιο σημαντικό, να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και άλλων δημοκρατιών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «τραγικό λάθος». 

Δεν διστάζει ακόμη, να στραφεί κατά του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αποκαλώντας τον ως «τον πιο επικίνδυνο εχθρό στον κόσμο των ανοιχτών κοινωνιών» υποστηρίζοντας συγχρόνως, πως ο Σι θεωρεί τις κινεζικές εταιρείες, όργανα του μονοκομματικού κράτους. Σύμφωνα μάλιστα, με τα όσα αναφέρει ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει συγκεκριμένη νομοθεσία που να περιορίζει τις επενδύσεις των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων μόνο σε «εταιρείες όπου οι δύο πραγματικές δομές διακυβέρνησης είναι διαφανείς και πλήρως ευθυγραμμισμένες με τα ενδιαφερόμενα μέρη».

«Σήμερα, οι ΗΠΑ και η Κίνα εμπλέκονται σε έναν πόλεμο μεταξύ δύο συστημάτων διακυβέρνησης: κατασταλτικού και δημοκρατικού», δήλωσε ο Σόρος. Η BlackRock, η Goldman Sachs Group Inc. καθώς και άλλες μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι ευκαιρίες στην Κίνα υπερτερούν των κινδύνων.

Διαβάστε ακόμη:

Στην τελική ευθεία το νέο «πράσινο» project της Prodea στη Λεωφόρο Συγγρού (pics)

Η έξοδος της Eurobank στις αγορές, η ναυμαχία της Ψυττάλειας και ο… πράσινος Τόλης

Ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές: Γιατί είναι εντελώς διαφορετικός από τη δεκαετία του ’70