Η συζήτηση για τα εργασιακά θα έχει κομβικό ρόλο στο Eurogroup , ακριβώς επειδή είναι ένα «βαθιά πολιτικό θέμα», το οποίο δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης. Αυτό υποστήριξε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου μετά από τον κύκλο επαφών που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη Δευτέρα στις 5 Δεκεμβρίου, στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει μια αρχική πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης,

Όπως δήλωσε η ίδια μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,« μεταφέραμε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα. Στο σύνολό τους, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα οποία συναντήθηκα υποστηρίζουν θερμά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά της χώρας σε αυτό που αποτελεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα» .

Όπως είπε, τα μέλη της Ευρωβουλής υποστήριξαν, από την πλευρά τους, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιτρέψει μία τέτοια εξαίρεση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

«Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, που καλύπτουν ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, υποστήριξαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις στο πολιτικό επίπεδο, ούτως ώστε να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.
Στο πλαίσιο των επαφών της, η υπουργός Εργασίας η κ. Αχτσιόγλου συναντήθηκε με τον Τζιάνι Πιτέλα , πρόεδρο Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τη Γκάμπι Τσίμερ , πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τη Σκα Κέλερ , ευρωβουλευτή των Πράσινων, τον Ερνεστ Ούρτασουν, επίσης από τους Πράσινους, τον Γκεόργκι Πιρίνσκι, ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, την Μαρίτα Ούλβσκογκ, από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τον Λαν Λαμπέρτ, από τους Πράσινους και την Άγκνες Γονγκέριους , από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. Η κ Αχτσιόγλου συναντήθηκε επίσης με τους 4 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κώστα Χρυσόγονο και Στέλιο Κούλογλου.

Μετέωρη και η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Την ίδια ώρα στην Αθήνα καταβάλλονται προσπάθειες μέχρι και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να κλείσει το μείζον θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που εξακολουθεί να χωρίζει την Τρόικα από τις ελληνικές θέσεις. Χθες, κατεβλήθη ακόμα μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση μέσω τηλεδιάσκεψης με τους θεσμούς, η οποία όμως δεν κατέληξε κάπου, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν για άλλα μια φορά ανυποχώρητοι ως προς τη θέση τους, της πλήρους και οριζόντιας, καθολικής συμμετοχής παντός είδους οφειλών προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες στη διαδικασία του «κουρέματος» στην περίπτωση που επιτυγχάνεται εξωδικαστική συμφωνία μείωσης του χρέους, υποστηριζόμενοι από τουλάχιστον το 60% των οφειλετών ή του συνόλου της οφειλής.

Επί του πρακτέου η Τρόικα επιμένει πως θα πρέπει να «κουρεύονται» συνολικά όλες οι οφειλές, ακόμα και αυτές προς το Δημόσιο (δηλαδή την Εφορία ή/και τα Ασφαλιστικά Ταμεία) ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί να περάσει την εξαίρεση από τυχόν “κούρεμα” όλων των οφειλών που προέρχονται από τους λεγόμενους παρακρατούμενους φόρους, δηλαδή από Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) και από ΦΠΑ.

Αντιστοίχως οι τράπεζες θέλουν να εξαιρούνται του «κουρέματος» οφειλές που αγγίζουν το αρχικό κεφάλαιο κάθε δανειακής συμφωνίας και τα ενυπόθηκα δάνεια.
Το γεγονός πάντως πως οι δύο πλευρές προχώρησαν σε μια εκτός προγράμματος νέα, ύστατη ενδεχομένως, προσπάθεια συνεννόησης δείχνει το πόσο πιεστική είναι πλέον η κατάσταση, ιδίως για την ελληνική κυβέρνηση, αφού ο χρόνος πλέον μετρά «ασφυκτικά». Παράλληλα βεβαίως δείχνει πως και η πλευρά των δανειστών πιέζεται να κλείσει σταδιακά και κατά το δυνατόν γρηγορότερα όλα τα – ακόμα – ανοικτά μέτωπα, ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο αν θα οριστεί και νέος γύρος συνομιλιών των δύο πλευρών ώστε να υπάρξει συμφωνία.