search icon

Οικονομία

Πώς να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ ακόμα και αν έχετε πληρώσει την πρώτη δόση

Πότε λήγει η προθεσμία για διορθώσεις στο έντυπο Ε9 και επανυπολογισμό του φόρου. Τι ισχύει με την πληρωμένη δόση - Νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ και για περιπτώσεις αναπηρίας

Μία εβδομάδα προθεσμία έχουν όσοι θέλουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις ε9 στο Myproperty και να “ξεφουσκώσουν” το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ακόμα κι αν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου.

Με την υποβολή του νέο E9 η εφορία θα κάνει νέα εκκαθάριση του φόρου και αν προκύπτει μείωση του ποσού τότε θα επανυπολογιστούν οι δόσεις αφού γίνει συμψηφισμός με ότι έχει πληρωθεί. Επίσης μέσα στον Ιούνιο θα γίνει και μία νέα εκκαθάριση του φόρου για όσους έχουνε ποσοστά αναπηρίας άνω του 80% και θέλουν να υποβάλουν νέα δικαιολογητικά για το 2022 προκειμένου να διεκδικήσουν την έκπτωση του φόρου που τρέχει.

Πρακτικά, μέχρι τις 30 Ιουνίου, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 σε περίπτωση που διαπίστωσαν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους τα οποία αποτυπώνονται στο “ραβασάκι” του ΕΝΦΙΑ.

Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024. Ανάλογα με το είδος των λαθών και παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων η μείωση του φόρου μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 90%.

Για τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE:

Διαβάστε ακόμη

Πώς να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ ακόμα και αν έχετε πληρώσει την πρώτη δόση

Εκλογές 2023: Τρεις δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστό από 37% έως 43,7% στη ΝΔ – «Ασανσέρ» οι «μικροί»

Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Προτεραιότητά μας η μείωση της φορολογίας και το κοινωνικό κράτος»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version