Το διπλό «θρίλερ» που θα διαδραματιστεί την Κυριακή των εθνικών εκλογών και αφορά την επίτευξη και το εύρος της αυτοδυναμίας αλλά και για τον τελικό αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τα συνολικά ευρήματα των μετρήσεων της Pulse για τον ΣΚΑΙ, της GPO για το STAR και της ALCO για το Alpha η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστά από 37% εως 43,7% ενώ οι έδρες της κυμαίνονται από 155 έως 165.

Την ίδια στιγμή καμία έρευνα δεν μπορεί να προσεγγίσει με σχετική ακρίβεια τον συνολικό αριθμό των κομμάτων της επόμενης Βουλής. Το εύρος των ποσοστών που δίνονται σε Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση, Νίκη, ΜεΡΑ25 και Σπαρτιάτες κρατά «ζωντανές» τις ελπίδες τους για είσοδο στο κοινοβούλιο και κατ’ επέκταση ανοίγει σενάρια για τετρακομματική εως και εννιακομματική Βουλή.

Στο μέση της εκλογικής κούρσας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ φαίνεται να διατηρούν τα ποσοστά που έλαβαν τον περασμένο Μάιο με μικρές αποκλίσεις οι οποίες ωστόσο θα επηρεάσουν καταλυτικά τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την μέτρηση της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 19,5 μονάδες ενώ κοινός παρονομαστής όλων των σεναρίων είναι η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Σύμφωνα με τα σενάρια κατανομής των αναποφασίστων η ΝΔ συγκεντρώνει από 37% ως το 43,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 17,8% ως το 22,8%, το ΠΑΣΟΚ από το 10% ως το 14%, το ΚΚΕ από 5,4 ως το 8,6%, η Ελληνική Λύση από το 2,5% ως το 4,9%, το ίδιο και η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες εμφανίζονται από το 1,6% ως το 3,6% και το ΜέΡΑ25 από 1,1% ως 3,1%. Κρίσιμο εύρημα της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι οι ψηφοφόροι που στήριξαν ΝΔ τον Μάιο εμφανίζονται πιο αποφασισμένοι να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες σε σχέση με τους ψηφοφόρους των υπόλοιπων κομμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr