Στη διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων επικεντρώνονται οι τράπεζες εν όψει των stress tests, καθώς τα συγκεκριμένα δάνεια μπορεί να δημιουργήσουν κρίσιμες διαφορές.

Ούτως ή άλλως, σε μεγάλο βαθμό τη διαχείριση των υπόλοιπων κατηγοριών των κόκκινων δανείων δεν την έχουν πλέον οι τράπεζες. Με τη συμφωνία Πειραιώς – Intrum για τη διαχείριση δανείων 27 δισ., το deal της FPS από τη Εurobank (τιτλοποίηση 9,5 δισ. NPLs), το επικείμενο ανάλογο deal της Alpha Bank (10-12 δισ.) και την παραχώρηση διαχείρισης δανείων λιανικής στη Cepal, κόκκινα δάνεια πάνω από 60 δισ. θα διαχειρίζονται τρίτοι.

Δεδομένου ότι το απόθεμα των κόκκινων δανείων έχει υποχωρήσει κάτω από τα 80 δισ., περισσότερα από τα 3/4 των NPLs περνούν στα χέρια ειδικών διαχειριστών. Καθώς τα stress tests θα βασιστούν στους ισολογισμούς της 31/12/2019, η περίοδος έως τον Φεβρουάριο του 2020 προσφέρεται για να κλείσουν δύσκολες περιπτώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα ξεκινά τη διαδικασία για την περίπτωση της Χαλυβουργικής. Το σύμβολο της βιομηχανικής Ελλάδας του 1960 οφείλει σήμερα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Leader του δανείου με πρώτη προσημείωση είναι η Εθνική, η οποία κατά πληροφορίες εξετάζει δύο σενάρια: να αναζητηθεί με συναίνεση των βασικών μετόχων στρατηγικός επενδυτής ή να πουληθούν τα δάνεια. Η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η ΕΤΕ έχει προχωρήσει στη λήψη προβλέψεων. Σύμφωνα με πηγές, πιθανότερο σενάριο είναι η πώληση των δανείων καθώς εγκαταλείφθηκαν τα σχέδια για ρευστοποιήσεις ενεχύρων.

Από τη μεριά της, η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει στη συμφωνία της MIG με Farallon και Oak Hill. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς όχι μόνο επειδή θα μειώσει τις χορηγήσεις προς τη MIG, αλλά και επειδή η συμφωνία άρει την πίεση που δημιουργεί το ομολογιακό δάνειο (142,5 εκατ. ευρώ) της Fortress, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα. Επιπλέον, η επίτευξη συμφωνίας με τα αμερικανικά funds θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού της MIG.

Στο τέλος του μήνα λήγει και το ομολογιακό της Πειραιώς προς τη MIG ύψους 86 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η MIG με την πώληση του ΥΓΕΙΑ είχε εξοφλήσει στην Πειραιώς δάνεια 200 εκατ. ευρώ. Αν κλείσει η συμφωνία με Farallon και Oak Hill, τότε θα αποπληρωθεί και το δεύτερο ομολογιακό και η δανεική έκθεση της Πει­ραιώς στη ΜΙG θα έχει μειωθεί συνολικά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank και Αττικής είναι σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με την Αλουμύλ, και γι’ αυτό ζητήθηκε η σύμβαση ανοχής (standstill agreement) με τις πιστώτριες τράπεζες να παραταθεί έως τις 12/12/2019. Οι τράπεζες αυτό το διάστημα οριστικοποιούν τους όρους για την αναδιάρθρωση των δανείων ώστε να υπογραφεί η ρύθμιση δανείων περίπου 160 εκατ. ευρώ τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα από τον Ιούνιο του 2017.

Στις τράπεζες εκφράζουν την εκτίμηση ότι η Αλουμύλ μπορεί να αποτελέσει ίσως και τη μοναδική περίπτωση μεγάλου εταιρικού πελάτη που θα αναδιαρθρωθούν τα δάνειά του χωρίς να χρειαστεί κούρεμα. Η εταιρεία ενώ είχε φτάσει σε οριακό σημείο την τελευταία διετία κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις της, ενώ η οικογένεια Μυλωνά εισφέρει στην Aλουμύλ τη βιομηχανία κατεργασίας αλουμινίου ΑΛΟΥΦΟΝΤ. Με την ενίσχυση σε είδος από τους βασικούς μετόχους, η Αλουμύλ βελτιώνει τη γενικότερη χρηματοοικονομική εικόνα της, ενώ οι τράπεζες δεσμεύονται για επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων στα δάνειά τους.

Μια άλλη περίπτωση μεγάλου εταιρικού πελάτη που είναι σε εκκρεμότητα από το 2017 είναι αυτή της Forthnet. Oι τράπεζες δεν βγαίνουν αλώβητες, καθώς έχουν πάρει προβλέψεις για σημαντικό τμήμα του ληξιπρόθεσμου δανεισμού που φτάνει στα 330 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με την επικείμενη -μέσα στον μήνα- συμφωνία με την Alter Ego διασώζουν τουλάχιστον ένα τμήμα των κεφαλαίων τους.

Ταυτόχρονα, η Εurobank είναι σε συζητήσεις με την Πειραιώς μήπως και μπορέσουν να πουλήσουν από κοινού τα δάνειά τους στον όμιλο Κυπριώτη, ο οποίος διαθέτει 1.483 δωμάτια μέσω των ξενοδοχείων Panorama Hotel & Suites, Maris Suites, Aqualand, Hippocrates και Village Resort στην Κω. Ο όμιλος έχει μη εξυπηρετούμενες τραπεζικές υποχρεώσεις της τάξης των 110 εκατ. ευρώ και από αυτά τα 55 εκατ. είναι στη Eurobank, που έχει κινήσει διαδικασίες για την πώλησή τους.