Κόκκινα στεγαστικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων τα οποία είναι σε μεγάλη καθυστέρηση θα ενταχθούν στο Asset Protection Scheme (APS). Ο μηχανισμός εγγύησης για την τιτλοποίηση δανείων συνολικής αξίας 16,5 δισ. ευρώ αναμένεται να ενεργοποιηθεί στα μέσα του φθινοπώρου, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) θα κλιμακωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

Η δημιουργία του APS εκτιμάται ότι θα προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες, καθώς από την προεργασία που έχει γίνει αρκετά ζητήματα είναι ήδη ώριμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές είναι πολύ κοντά σε λύση ως προς την τιμολόγηση των εγγυήσεων. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα δημιούργησε ιδιαίτερα θετικές συνθήκες για την τιμολόγηση των ομολόγων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του APS. Αυτό ήταν και το μεγάλο «αγκάθι», καθώς η εγγύηση του Δημοσίου στα ομόλογα δημιουργούσε ζητήματα κρατικής ενίσχυσης.

Το κεντρικό ζήτημα για την επιτυχία του σχεδίου ήταν η αποτύπωση του κόστους που θα καταβάλλουν οι τράπεζες με τη μορφή προμηθειών για τη χρήση των κρατικών εγγυήσεων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα είχαν διατυπωθεί διαφορετικές προτάσεις και σενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από σχετικές διεργασίες επιλέγεται ως καλύτερη λύση η τιμολόγηση των εγγυήσεων με βάση το τριετές CDS.

Το αρχικό σχέδιο που είχε συζητηθεί προέβλεπε σπονδυλωτή τιμολόγηση με βάση τα τριετή, τα πενταετή και τα επταετή CDS αναλόγως του χρόνου διακράτησης των δανείων. Μάλιστα το κόστος κλιμακωνόταν ασύμφορα μετά την τριετία, προκειμένου να λειτουργεί ως πίεση για τη ρευστοποίηση των δανείων.

Τελικά επικράτησαν απόψεις ότι τα δάνεια του APS λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρουσιάζουν στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν θα είναι ανακτήσιμα και θα πρέπει να ρευστοποιηθούν στη διάρκεια της τριετίας. Γι’ αυτό και επιλέγεται ως βάση για το κόστος των ομολόγων το ασφάλιστρο κινδύνου των CDS για την τριετία.

Το ασφάλιστρο του τριετούς CDS είναι σήμερα στην περιοχή του 1,70-1,80. Με τη χρήση όμως μαθηματικού τύπου θα αυξάνει κατά τι το κόστος, το οποίο, κατά πληροφορίες και με βάση το σημερινό επίπεδο επιτοκίων, δεν πρόκειται να είναι μικρότερο από 2%.

Εάν δεν υπάρξουν έκτακτα θέματα, το μοντέλο λειτουργίας για το ΑPS θα συμφωνηθεί με την DG Comp Σεπτέμβριο, το αργότερο ως τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή. Εκτός όμως από το πράσινο φως για το APS, στις τράπεζες περιμένουν την αύξηση του ορίου διακράτησης κρατικών τίτλων, το οποίο στις αρχές του 2015 είχε τοποθετηθεί στα 8 δισ. ευρώ. Σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και πολλά φαίνεται πως θα εξαρτηθούν από τις επιδόσεις των τραπεζών στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης των κόκκινων δανείων.

Ταυτόχρονα στις τράπεζες ξεκίνησε η προετοιμασία για την άρση των capital controls. Η κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ «παλιού» και «νέου» χρήματος, ώστε το «παλιό» να μπορεί να βγει από τη χώρα χωρίς περιορισμούς και η δυνατότητα μεταφοράς θεματοφυλακής ώστε ομόλογα και μετοχές να μεταφέρονται στο εξωτερικό είναι οι σημαντικότερες αλλαγές για τους ιδιώτες.

Επίσης, αναμένεται και η αποστολή  στην DG Comp το σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων το οποίο προβλέπει αξιοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογίας. Το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να απαλλάξει τις τράπεζες περίπου από τα μισά κόκκινα δάνεια.