Οικονομία

Πρόγραμμα ενίσχυσης: Πότε ξεκινά για 25.000 επιχειρήσεις με μείωση τζίρου άνω του 30%

  • newsroom


Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ρευστότητα, που μπορεί να φθάσει στο 35% της συνολικής ενίσχυσης που έλαβαν από τους τρεις πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών

Μέσα στον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Ειδικότερα, πρόκειται για 25.000 επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μείωση τζίρου κατά 30% το 2020.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ρευστότητα, που μπορεί να φθάσει στο 35% της συνολικής ενίσχυσης που έλαβαν από τους τρεις πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ενισχυθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα απολέσουν το δικαίωμα της έκπτωσης κατά 50% για την επιστροφή των ποσών που έλαβαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο το υπουργείο Οικονομικών. Όσοι αποφασίσουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα καλούνται να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης των επιστρεπτέων 1, 2 και 3 σε 60 μήνες, από τον Ιανουάριο του 2022.

Πρόκειται για μικρά εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης και κάποιες άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως γυμναστήρια. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στερούνται κεφαλαίων για την επανεκκίνησή τους και την πληρωμή των υποχρεώσεών τους σε φορολογικά και ασφαλιστικά ταμεία. Το ποσό που θα λάβουν όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τα τέλη του 2021.

H ΑΑΔΕ αναμένεται έως τo τέλος Σεπτεμβρίου να αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχει λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει στο κράτος προκειμένου οι δικαιούχοι να έχουν πλήρη εικόνα και να αποφασίσουν πώς θα αποπληρώσουν την οφειλή. Σε αυτά θα αναγράφεται τόσο το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που τους χορηγήθηκε, όσο και εκείνο που πρέπει να επιστρέψουν εντόκως.

Οι πληττόμενοι από την  υγειονομική κρίση, οι οποίοι έκαναν χρήση του μέτρου, έχουν δύο δυνατότητες αποπληρωμής:

  • Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022.
  • Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν 7. Στις επιστρεπτέες 4, 5, 6 και 7 το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Διαβάστε ακόμη:

Επιστρέφουν στα ψηλά προ δεκαετίας οι δαπάνες των ξένων τουριστών στην Ελλάδα

Τζον Πόλσον: Γιατί βλέπει «φούσκα» στα κρυπτονομίσματα – «Μείνετε μακριά»

Οικονόμου: Σε αναστολή από 1/09 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Καθοριστικό το επόμενο διάστημα