Αστικό διαμέρισμα 4 δωματίων, περίπου 90 τ.μ., που μπορεί να στεγάσει μια οικογένεια στο κέντρο ή στα δυτικά προάστια επέλεξαν οι νέοι δανειολήπτες 25 έως 39 ετών του προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) «Σπίτι μου», αξιοποιώντας την ευκαιρία για να αποκτήσουν τη δική τους πρώτη κατοικία με χαμηλότοκο ή άτοκο στεγαστικό δάνειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, από τις περίπου 40.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες 9.909, συνολικός αριθμός δανείων που έτσι κι αλλιώς προβλεπόταν από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, από τα εγκεκριμένα δάνεια έχουν εκταμιευτεί μόνο τα μισά, τα 5.228, ενώ σε 5.800 περιπτώσεις δεν έχουν υπογραφεί ακόμα τα συμβόλαια, γεγονός που δείχνει ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω καθυστερήσεων στο Κτηματολόγιο, είτε εξαιτίας της απεργίας των συμβολαιογράφων.

Σημειωτέον ότι πολλοί υποψήφιοι δανειολήπτες δυσκολεύτηκαν να βρουν ακίνητο και έχασαν την προθεσμία των δύο μηνών που είχε τεθεί από την προέγκριση του δανείου.

Το πρόγραμμα -για το οποίο δεν υπάρχει σχέδιο να επαναληφθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής- έδωσε μια ανάσα στο πρόβλημα στέγης των νέων που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα με άλλον τρόπο να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Οι δανειολήπτες έπρεπε να δηλώνουν εισόδημα από 10.000 έως 24.000 ευρώ και 27.000 οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Το ακίνητο έπρεπε να έχει αξία έως 200.000 ευρώ, μέγεθος έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε έτη.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, οι δανειολήπτες είναι κατά 57% έγγαμοι, 39% άγαμοι και 4% μονογονεϊκές οικογένειες.

Το 68% έχει δηλώσει εισόδημα 12.000-24.000 ευρώ, μέσος όρος 17.000 ευρώ.

Ο μέσος όρος του ύψους των δανείων είναι 100.140 ευρώ. Ειδικότερα:

■ Το 35% έλαβε 90.000-120.000 ευρώ.

■ Το 30%, 120.000 έως 150.000 ευρώ.

■ Το 26%, 60.000-90.000 ευρώ.

■ Επίσης, το 38% των κατοικιών αγοράστηκαν στην Αττική, το 23% στην Κεντρική Μακεδονία και το 40% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Την πρωτιά στις αγορές απέσπασαν 5 δήμοι: της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας και του Πειραιά.

Η χρονολογία κατασκευής των ακινήτων ήταν κατά μέσο όρο το 1984, ενώ ο μέσος όρος μεγέθους ήταν τα 91 τ.μ.

«Το καλό είναι», επισημαίνει σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος, «ότι χιλιάδες νέοι και ζευγάρια απέκτησαν την κουλτούρα της ιδιοκτησίας και εξυπηρετήθηκαν αγοράζοντας ακίνητο με περίπου 1.200 ευρώ το τ.μ., που σημαίνει ότι βρίσκεται σε φθηνή περιοχή, σε πρώτο ή δεύτερο όροφο, και σίγουρα δεν είναι ανακαινισμένο και θα χρειαστεί επιπλέον δαπάνη για επισκευές.

Ενα διαμέρισμα 91 τ.μ. είναι κλασική επιλογή για ένα μεσοαστικό οικογενειακό σπίτι, ενώ η παλαιότητα (αγοράστηκαν σπίτια του 1984 κατά μέσο όρο) είναι αναμενόμενη, καθώς αυτά είναι λίγο πολύ τα διαθέσιμα σήμερα στην αγορά. Το κακό είναι ότι για τα μισά σπίτια δεν έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια έναν χρόνο μετά. Επίσης, η αγορά χιλιάδων διαμερισμάτων από τους νέους δημιούργησε μια πρόσκαιρη στρέβλωση στην αγορά, καθώς παρουσιάστηκε έλλειψη στα διαμερίσματα αυτής της κατηγορίας των 90 τ.μ. σε φθηνές περιοχές, με αποτέλεσμα να ακριβύνουν».

Την επιτυχία του προγράμματος επισημαίνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, αναφέροντας ότι η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με νέες δράσεις: «Εναν χρόνο μετά την έναρξη των αιτήσεων για το πρόγραμμα “Σπίτι μου”», μας λέει, «με το οποίο η κυβέρνηση ενεργοποίησε και πάλι τη στεγαστική πολιτική στη χώρα μας, περισσότεροι από 5.200 νέοι και νέα ζευγάρια έχουν ήδη αποκτήσει το πρώτο τους σπίτι.

Εχοντας ως βασική μας προτεραιότητα να δώσουμε πραγματικές λύσεις στις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών, προχωρήσαμε με ταχύτητα και σχέδιο, αντλώντας από ευρωπαϊκές καλές πρακτικές. Συνεργαστήκαμε με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς και με δέκα τραπεζικά ιδρύματα, ώστε το πρόγραμμα να καλύψει γρήγορα και αποτελεσματικά τις ανάγκες νέων σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και του δημογραφικού ζητήματος.

Με περισσότερα από 9.900 εγκεκριμένα δάνεια, έχει καταστεί σαφής η απόλυτη επιτυχία του προγράμματος “Σπίτι μου”, που σχεδιάστηκε με αυτούς ακριβώς τους στόχους: να απαντήσει δηλαδή στις συγκεκριμένες ανάγκες των νέων ανθρώπων που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από την οικογενειακή εστία και να ξεκινήσουν την κοινή τους ζωή.

Η στεγαστική πολιτική συνεχίζεται, καθώς νέες δράσεις θα ανακοινώνονται σταδιακά, με την ίδια εξωστρεφή κατεύθυνση και με μεθοδικό σχεδιασμό».

Δύο ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία εντοπίζει η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ Γιάννα Χορμόβα: «Ενα σημαντικό εύρημα στην ανάλυση των στατιστικών είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων που δανειοδοτήθηκαν βρίσκονταν στο κατώφλι των εισοδηματικών κριτηρίων, δήλωναν δηλαδή εισόδημα 10.000-12.000 ευρώ, που σημαίνει ότι αυτοί οι πολίτες δεν θα είχαν με άλλον τρόπο την ευκαιρία χωρίς εγγυητή να αποκτήσουν τη δική τους πρώτη κατοικία.

Στον αντίποδα πολλά εμπόδια δημιούργησαν οι πωλητές που εκδήλωναν ενδιαφέρον χωρίς να έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες του ακινήτου τους, με αποτέλεσμα να δεσμεύεται δημόσιο χρήμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να ξεπεράσουμε τις καθυστερήσεις του Κτηματολογίου, είχαμε ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, ενώ στις καθυστερήσεις συνετέλεσε και η απεργία των συμβολαιογράφων. Ωστόσο, παρά τα μικροπροβλήματα, όλοι συμφωνούν ότι το πρόγραμμα κινήθηκε με ταχείς ρυθμούς και ολοκληρώθηκε μέσα σε έναν χρόνο».

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Eντός του Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» της ΔΥΠΑ συγχρόνως με την έκδοση της ΚΥΑ που θα αναφέρεται στους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Το πρόγραμμα δίνει μια διέξοδο στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους, στοχεύοντας στην ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους. Στη δράση θα ενταχθούν περίπου 12.500 κενές κατοικίες, αρκεί οι ωφελούμενοι ιδιοκτήτες τους να ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση από το κράτος ανέρχεται σε 40% επί των δαπανών που θα κάνει ο ιδιοκτήτης για εργασίες και για υλικά, ενώ η ανώτατη επιδότηση είναι τα 10.000 ευρώ (περιλαμβάνονται υλικά και εργασίες). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και η εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Για να πιάσουμε τους κλιματικούς στόχους 80.000 κατοικίες πρέπει να ανακαινίζονται κάθε χρόνο

Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Αγγίζει το 70%

Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ: Τα 4 στα 10 ευρώ του μισθού μας πάνε σε φόρους και εισφορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ