Ο εφιάλτης 1,5 εκατομμυρίου επιτηδευματιών που λέγεται καταστάσεις τιμολογίων (ή πιο γνωστές ως “ΜΥΦ”) ζωντανεύει ξανά: 5 χρόνια αφότου η Εφορία είχε ανακοινώσει ότι έδωσε παράταση στην διορία υποβολής συγκεντρωτικής κατάστασης πελατών – προμηθευτών έτους 2014, τα πρόστιμα πέφτουν πλέον «σαν το χαλάζι» σε ανύποπτους πολίτες και επιχειρήσεις.

Η πονεμένη ιστορία ξεκινά από την άχαρη και επίπονη φορολογική υποχρέωση υποβολής υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών, που οδηγούσε σε απανωτές παρατάσεις γιατί ήταν ουσιαστικά αδύνατον να δηλωθούν σωστά και εμπρόθεσμα. Κάθε σφάλμα όμως, κοστίζει 100 ευρώ στους υπόχρεους.

Έτσι σήμερα, όπως καταγγέλλουν πολίτες με μηνύματά τους, δέχονται πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή των αρχικών δηλώσεων του 2014, παρότι είχε δοθεί από την πολιτική ηγεσία η εντύπωση ότι θα δινόταν παράταση για αυτές. Η παράταση που δόθηκε από την ΑΑΔΕ (τότε ΓΓΔΕ) αφορούσε μόνο τις διορθωτικές δηλώσεις.

Τον Ιανουάριο του 2016 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (νυν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) ανακοίνωνε ότι «εξέδωσε απόφαση με την οποία παρατείνεται έως 22.02.2016» η προθεσμία υποβολής διορθωτικών δηλώσεων. Η διορία θα έληγε Παρασκευή αλλά η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να διέρρεε σε επαγγελματικούς φορείς και φιλικά μέσα ενημέρωσης πως προτίθεται να δώσει σιωπηρή παράταση μέχρι την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για όλες τις δηλώσεις, αρχικές και τροποποιητικές.

Τι πραγματικά συνέβη όμως;

Με αφορμή το αλαλούμ που τώρα αποκαλύφθηκε, ο βουλευτής Νοτίου Τομέα της Νέας Δημοκρατίας Βασίλειος Σπανάκης, έχει υποβάλει Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας του να παρέμβει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να σβήσει τα άδικα πρόστιμα χιλιάδων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως ο βουλευτής Β. Σπανάκης περιγράφει τα γεγονότα:

«Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών σε νέα πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. Λόγω της πρώτης εφαρμογής του μέτρου αυτού και κυρίως όσο πλησίαζε η καταληκτική ημερομηνία της 20ης Ιανουαρίου 2016, παρουσιάστηκαν μεγάλες δυσλειτουργίες στο σύστημα και οι λογιστές όλης της χώρας ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα».

«Από την τότε ηγεσία του Υπ. Οικονομικών είχε ανακοινωθεί σε μέσα ενημέρωσης, σιωπηρή παράταση μέχρι τις 25.1.2016, προκειμένου να υποβληθούν οι εν λόγω συγκεντρωτικές καταστάσεις χωρίς κυρώσεις και υπήρξε η δέσμευση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφισθεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση».

«Τελικά η τότε ηγεσία του Υπ. Οικονομικών δεν επικύρωσε τη σιωπηρή αυτή παράταση, όπως είχε δεσμευτεί, με αποτέλεσμα να κοινοποιούνται εδώ και καιρό από τις Δ.Ο.Υ. σε χιλιάδες επιχειρήσεις, πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής».

Στην πραγματικότητα, η ηγεσία του Υπουργείου εκείνης της εποχής είχε άλλες προτεραιότητες να επιλύσει. Και, κυρίως, την (κατά-) δίωξη της πρώην επικεφαλής της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαΐδου.

Χαρακτηριστικό του μπάχαλου είναι ότι δύο ημέρες μόλις πιο πριν, στις 20 Ιανουαρίου που έληγε η πρώτη παράταση για τις ΜΥΦ, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε πανηγυρικά ότι διορίζει νέο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Έκτοτε ο κ. Πιτσιλής ανέλαβε να ανασυστήσει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία, μετά την παύση της κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου, υπολειτουργούσε. Τα φαινόμενα διάλυσης μάλιστα αποκαλύπτονται ακόμα και 5 χρόνια αργότερα.

Για την Ιστορία, δυόμισι χρόνια μετά τα γεγονότα αυτά, το Συμβούλιο Εφετών αθώωσε την πρώην Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, αφήνοντας αιχμές και για μεθοδευμένη απομάκρυνσή της. Και δυόμισι χρόνια αργότερα, έρχονται στο φως τα πρόστιμα που υποτίθεται ότι θα έσβηνε η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.