Με το βλέμμα στραμμένο, σε λίγες ημέρες από σήμερα, στην αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, οι επιδόσεις των κρατικών ομολόγων, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ανοίγοντας την πόρτα ξανά σε έναν ενδεχόμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ελληνικοί τίτλοι δεν θεωρούνται πλέον ομόλογα της κατηγορίας «junk» από την στιγμή μάλιστα που το ελληνικό 10ετές έσπασε το φράγμα του 2% και πλέον κινείται χαμηλότερα από τον αντίστοιχο τίτλο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, με αυτά τα δεδομένα, ένα νέο QE που προανήγγειλε ο Μάριο Ντράγκι, θα ωφελήσει τα ομόλογα της περιφέρειας και η Ελλάδα έχει μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί, με την προϋπόθεση ότι στο επόμενο διάστημα θα επιταχυνθούν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους.

Το μήνυμα είναι σαφές τόσο από τους Ευρωπαίους δανειστές για να συζητήσουν χαμηλότερα πλεονάσματα, όσο και από τους οίκους για να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε investment grade.

Πρωταρχικός στόχος είναι η διατήρηση της εστίασης στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και φυσικά η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

Το χρονοδιάγραμμα

Στις 2 Αυγούστου αναμένεται η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch, με την αγορά να «βλέπει» αναβάθμιση τουλάχιστον των προοπτικών της χώρας από σταθερές σε θετικές, και ακολουθεί στις 23 Αυγούστου η Moody’s.

Η Fitch τονίζει πως η μεγάλη πρόκληση της Ν.Δ. είναι η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βασιζόταν στις αυξήσεις των φόρων και στην υποεκτέλεση των κρατικών δαπανών για την επίτευξη μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος Fitch, που διατηρεί την υψηλότερη αξιολόγηση για την Ελλάδα, «ΒΒ-», αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση τον Ιανουάριο του 2020, σε «ΒΒ» ή «ΒΒ+», φέρνοντας την Ελλάδα ένα ή δύο σκαλιά αντίστοιχα μακριά από την «επενδυτική βαθμίδα».

Σειρά έχει η Moody’ s που θα παρουσιάσει την έκθεσή της για την Ελλάδα στις 23 Αυγούστου και διαμηνύει με κάθε τρόπο μέχρι σήμερα, πως αναμένει να δει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η τόνωση της ανάπτυξης, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου, η σταδιακή μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους και η αντιμετώπιση των αδυναμιών του τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της «συνετής δημοσιονομικής πολιτικής», είναι οι 5 μεγάλες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Moody’s.

Η ετήσια έκθεση του οίκου αξιολόγησης για την Ελλάδα δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να ενισχύσει τις επενδύσεις και να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος, μολονότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τής κληροδότησε «τρύπα» 0,5% του ΑΕΠ.