Τα εύσημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, απέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ο  επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ενώ παράλληλα απηύθυνε και συστάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να διασφαλιστεί μια σταθερή ανάκαμψη για το ελληνικό ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια αλλά και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έδωσε τα εύσημα στις ελληνικές αρχές για την έγκαιρη προετοιμασία του ελληνικού προγράμματος Ανάκαμψης που οδήγησε και στην ταχεία έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία της χώρας μας, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ESM προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει για την ανάκαμψη της οικονομίας η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Σημείωσε πως για το 2021 ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας, λόγω και του νέου στελέχους, λέγοντας ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό αποτελούν μεγάλο ρίσκο για το ΑΕΠ της Ελλάδας». Για το 2022, ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της Ελλάδας είναι η εφαρμογή και η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, ακόμα και τη Γερμανία. Ωστόσο, παραμένουν κάποια ερωτήματα για το πόσο γρήγορα μπορεί η Ελλάδα και οι άλλες χώρες να εφαρμόσουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Next Generation EU», πρόσθεσε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει το νου της στη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το έλλειμμα θα αυξηθεί στη διετία 2020-21 πάνω από το 15% του ΑΕΠ, αν και τόνισε ότι δεν πλησιάζουμε σε μία νέα κρίση χρέους. Όπως είπε, το ελληνικό χρέος μπορεί να παραμείνει βιώσιμο.

Το δεύτερο ερώτημα είναι η δυνατότητα το τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την οικονομία τόσο σε ό,τι αφορά στο ποσά όσο και σε ό,τι αφορά στους όρους χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Τούτο με δεδομένο το υψηλό ακόμη υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους. Όπως είπε η αύξηση κεφαλαίου της Alpha και της Πειραιώς είναι πολύ θετικές εξελίξεις «ωστόσο θα πρέπει κανείς να έχει κατά νου και τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν οι τράπεζες αυτές σε ΑΜΚ», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αποφάσεις της ΕΚΤ, που θα κριθούν και από την πορεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, παρουσία και του Χρήστου Σταϊκούρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 4%, που είναι διπλάσιο ποσοστό από το στόχο που έχει θέσει εδώ και χρόνια η ΕΚΤ, στο 2%.

Διαβάστε ακόμα

ΕΚΤ: Ώρα για συμβιβασμούς – Ιστορική απόφαση για τον πληθωρισμό

Εσθήρ Λεβή: Πώς η «Mrs Bodyline» έχασε το σπίτι στη Φιλοθέη

Πώς κέρδισε τον διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο Προκοπίου