Στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα μιλήσει στις 10.30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού και τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, θα περιλαμβάνει ψηφιακά έργα και παρεμβάσεις σε υποδομές που θα έκανε δεκαετίες η Ελλάδα να γνωρίσει, δράσεις που θα θωρακίζουν το περιβάλλον που ζούμε, αλλά και αλλαγές στο λεγόμενο «Κοινωνικό Κράτος», με ριζοσπαστικές καινοτομίες στα συστήματα Υγείας και Πρόνοιας.

«Μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες (…) και θέλω να τονίσω πως ο σχεδιασμός αυτού του άλματος είναι μόνο η αρχή, είναι το πρώτο χιλιόμετρο ενός Μαραθωνίου, το νήμα του οποίου θα κοπεί μόνο όταν έχουν απορροφηθεί όλοι οι πόροι, το αργότερο μέχρι το 2026. Είναι ένα στοίχημα που θα κάνει καλύτερη τη ζωή της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα» τόνισε ο Πρωθυπουργός στο  υπουργικό συμβούλιο που ενέκρινε το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Με «μπαζούκα» 32 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προσπαθεί να πυροδοτήσει επενδύσεις 60 δισ. για τα επόμενα έξι χρόνια. Στόχος είναι δηλαδή για κάθε 1 ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να μπαίνουν 2 ευρώ στην Οικονομία.

Τα μεγέθη ζαλίζουν: 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, περίπου 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 13 σε δανεισμό. Με μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Οι δράσεις οι οποίες αποτυπώνονται στο σχέδιο για το οποίο θα μιλήσουμε σε λίγο αγγίζουν τις 160. Παραπάνω από το 1/3 των πόρων του σχεδίου θα διοχετευτούν σε δράσεις που αφορούν τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Και συνολικά αφορούν έργα, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις  που «αγγίζουν» όλους τους Έλληνες πολίτες:

  • ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων,
  • την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων
  • φορολογικό σύστημα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη και on-line διασύνδεση της αγοράς με την εφορία για λιγότερη φοροδιαφυγή με
  • ενίσχυση της Υγείας, της Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας
  • νέο πλέγμα κοινωνικής προστασίας (αποϊδρυματοποίηση, προγράμματα απασχόλησης κλπ)
  • δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης μέσα από πάρα πολύ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Με δύο προϋποθέσεις: όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου θα πρέπει να επενδύει ταυτόχρονα και δικά του χρήματα και όλα τα σχέδια θα πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση
  • προγράμματα όπως το εξοικονομώ-αυτονομώ και άλλα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων,
  • χωροταξική μεταρρύθμιση σε όλη την Επικράτεια,
  • επενδύσεις  στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
  • ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες,
  • αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, το προσχέδιο που ετοίμασε ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Η χώρα μας θα είναι μία από τις πρώτες που θα υποβάλει το τελικό της σχέδιο πριν τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος Απριλίου, ώστε να έρθουν πιο γρήγορα και τα χρήματα. Πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται πριν το τέλος του καλοκαιριού. Μετά την έγκριση χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, το πρόγραμμα θα συζητηθεί στη Βουλή και στη συνέχεια θα υποβληθεί στην τελική του μορφή στις Βρυξέλλες.

Εφόσον υλοποιηθεί όπως σχεδιάζεται, εκτιμάται πως θα προσθέσει επιπλέον 7 μονάδες στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε ορίζοντα εξαετίας. Και πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, θα δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμα: 

Ψηφιακό… μποτιλιάρισμα στις τράπεζες – Πώς η πανδημία απογείωσε τις e-συναλλαγές

Τουρκική λίρα: Κατρακύλα χωρίς τέλος για 7η διαδοχική μέρα

Μπιλ Γκέιτς: Αυτές είναι οι 3 ερωτήσεις που κάνει στον εαυτό του για να «μετρήσει» την επιτυχία του