Mια σημαντική και αυξανόμενη πρόκληση για την τροχιά των δημοσίων χρεών στις ευρωπαϊκές οικονομίες θα αποτελέσουν τις επόμενες τρεις δεκαετίες οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό, σύμφωνα με ανάλυση της Scope Ratings.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, οι χώρες του Νότου παρουσιάζουν πολύ ισχυρή δυναμική του χρέους, με τον μέσο δείκτη χρέους στην περιοχή να αναμένεται να μειωθεί κατά 55 ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα 2022-2050, στο 83% του ΑΕΠ.

Οι χώρες του Νότου είναι πιο εκτεθειμένες στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, έχουν τα υψηλότερα χρέη και τις χαμηλότερες αξιολογήσεις, σημειώνει ο οίκος. Συγκεκριμένα, οι ζημιές που αντιμετωπίζουν από το κράτος πρόνοιας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι αρκετές φορές μεγαλύτερες σε σχέση με εκείνες στις χώρες του Βορρά.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιες χώρες της Ε.Ε. έχουν μικρότερα δημοσιονομικά περιθώρια για να αντιμετωπίσουν τους δυσανάλογους κλιματικούς κινδύνους, σε σχέση με άλλα κράτη. Την ίδια στιγμή, η ανάγκη για κλιματική δράση έρχεται σε σύγκρουση με τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς λίγες χώρες της Ε.Ε. έχουν επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια για να επιτύχουν τους στόχους της Συνθήκης των Παρισιών, μέσα στα όρια των κοινοτικών κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος.

Η αύξηση του κόστους που σχετίζεται με τη γήρανση είναι σχετικά ήπια για τις χώρες του Νότου, λόγω των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του ασφαλιστικού, αλλά και εξαιτίας των ήδη υψηλών δαπανών. Πέραν αυτού, το «ανεξέλεγκτο» και το «hothouse» σενάριο της κλιματικής αλλαγής θα πρόσθεταν 11 ποσοστιαίες μονάδες και 7 ποσοστιαίες μονάδες στο χρέος αντίστοιχα.

Ωστόσο, η Scope τονίζει ότι οι επιπτώσεις από τη γήρανση και την κλιματική αλλαγή θα προκαλούσαν μόνο επιβράδυνση και όχι αντιστροφή της αναμενόμενης μείωσης του χρέους της Ν. Ευρώπης.

Ο οίκος διαπιστώνει σημαντική μείωση του χρέους στην Ελλάδα (κατά 88 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Πορτογαλία (κατά 80 ποσοστιαίες μονάδες).

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Xρονιά αυξήσεων μισθών, επενδύσεων και εξαγωγών το 2024 (πίνακας)

Τράπεζες: «Χρησμοί» Μυλωνά – Μεγάλου για τα επόμενα βήματα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ

O Χαβιέρ, ο Αλέξης και ο Γιάνης (θυμάστε;), ο Γαβριήλ βγαίνει στην αγορά, το deal του ΟΤΕ στη Ρουμανία, το ευρωομόλογο του Τιτάνα και οι εταιρείες της πληροφορικής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ