Στις συμμαχίες και τις κοινοπραξίες που θα διεκδικήσουν την ΣΔΙΤ για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία συνολικού ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ, μετατοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον για το μεγάλο διαγωνισμό ένα περίπου μήνα πριν την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 16 Οκτωβρίου.

Και αυτό καθώς για πρώτη φορά στην αρένα των μεγάλων έργων εκτός από τις τεχνικές εταιρείες βγαίνουν και οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που αποτελούν δύο πολύ ισχυρούς πόλους συνεργασιών στην επικείμενη διαγωνιστική διαδικασία για την πρώτη ΣΔΙΤ στον τομέα της ύδρευσης.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες σε συζητήσεις συνεργασίας βρίσκεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΕΥΔΑΠ για την από κοινού διεκδίκηση του έργου ενώ στο άρμα της εταιρείας του ομίλου Περιστέρη έχει ήδη κλείσει τη συνεργασία της η εταιρεία Χρ. Κωνσταντινίδης. Με την ΕΥΔΑΠ φέρεται να έχει συζητήσει και η Μυτιληναίος.

Την δική της κοινοπραξία έχει οριστικοποιήσει και η ΕΥΑΘ, η οποία θα κατέβει στο διαγωνισμό με την Suez (σημειωτέον η εταιρεία συμμετέχει με 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της βορειοελλαδίτικης εταιρείας) αλλά και την Ιντρακάτ. Στο διαγωνισμό χωρίς να είναι γνωστό με ποιες συμμαχίες, αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης, η ΑΚΤΩΡ και η ΑΒΑΞ ενώ ενδιαφέρον που δεν είναι σαφές αν θα μετουσιωθεί σε συμμετοχή, εκδηλώνουν και άλλες μικρότερες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου.

Όλα δείχνουν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τα σχήματα που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο διαγωνισμό καθώς πλησιάζει η ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος μη δεσμευτικού χαρακτήρα.

Το φράγμα Χαβρία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υδροδότησης της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα, οι αυξανόμενες ανάγκες στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία. Το φράγμα θα δέχεται νερό από τον ποταμό Χαβρία στην περιοχή της Ορμυλίας (κωμόπολη του δήμου Πολυγύρου) και υπολογίζεται ότι θα καλύπτει το 33% των αναγκών ύδρευσης της Χαλκιδικής.

Με βάση την προκήρυξη, ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, την κατασκευή, την  χρηματοδότηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση του φράγματος, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού δυναμικότητας 55.000 κυβικών μέτρων ημερησίως με δυνατότητα επέκτασης και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης μήκους 62 χιλιομέτρων.

Η σύμβαση προβλέπει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων για 30 χρόνια με τον ιδιώτη επενδυτή να αμείβεται με πληρωμές διαθεσιμότητας, με βάση δηλαδή την ποιότητα, την καλή λειτουργία του έργου και τις προδιαγραφές της ΣΔΙΤ.

Ο φορέας διαχείρισης του έργου θα αναλάβει επίσης την ποσοτική διανομή του διυλισμένου ύδατος στις κατά τόπους δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αλλά και την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης.