Περικοπές δαπανών 300 εκατ. ευρώ αναζητά το οικονομικό επιτελείο σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η ανάγκη αύξησης ή επιβολής επιπρόσθετης φορολογίας για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 1,8 δισ ευρώ (1% του ΑΕΠ) για τη διετία 2017 – 2018.

Χθες κυβερνητικό στέλεχος παραδέχθηκε, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, ότι υπάρχει δυσκολία στον προσδιορισμό των φορολογικών μέτρων που θα καλύψουν την «τρύπα». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι δανειστές συνολικά ζητούν 3% του ΑΕΠ μέτρα (5,5 δισ ευρώ) έως το 2018 και όχι 4,5% του ΑΕΠ που ζητούσε αρχικά το ΔΝΤ. Παράλληλα ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει κλείσει έως τις 15 Απριλίου, αφού σύμφωνα πάντα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, μετά το ΔΝΤ έχει την εαρινή του Σύνοδο. 

«Αν κλείσει ασφαλιστικό και δημοσιονομικό ουσιαστικά θα έχει κλείσει και η αξιολόγηση», δήλωσε σχετικά.

Η τρόικα φέρεται να έχει προτείνει ένα πακέτο μέτρων τα οποία έχουν συνολικό δημοσιονομικό όφελος 1,8 δισ ευρώ. Ωστόσο περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική πλευρά. Συνολικά οι δύο πλευρές συμφωνούν σε μέρα ύψους περίπου 1 δισ ευρώ και η κυβέρνηση αναζητεί αυτές τις ημέρες τα μέτρα που θα καλύψει τη διαφορά των 800 -900 εκατ. ευρώ, ώστε να πετύχει τον στόχο των 1,8 δισ ευρώ.

Αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να προσδιορίσει μέτρα περικοπής δαπανών, έστω τον στόχο των 300 εκατ. ευρώ, τότε θα χρειαστεί να στραφεί και πάλι στους φόρους.

Συνολικά, η Αθήνα θα πρέπει να προσδιορίσει μέτρα ύψους περίπου 5,5 δισ ευρώ από τώρα έως το 2018. το βάρος της επίτευξης αυτού του στόχου έχει ήδη πέσει στους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που προς το παρόν δίνουν τουλάχιστον 3,3 δισ ευρώ.

Αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι

Σημειώνεται ότι εκτός από άμεσους φόρους εισοδήματος που σχεδιάζουν, στην κυβέρνηση θεωρούν ευκαιρία να αυξήσουν και τους έμμεσους φόρους επειδή, π.χ., έπεσε η τιμή του πετρελαίου ή μειώθηκαν (με νέα προγράμματα και εκπτώσεις) οι λογαριασμοί κινητών τηλεφώνων. Επιπλέον, λόγω του ότι μειώθηκαν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σχεδιάζουν επιβαρύνσεις και σε μικρότερες περιουσίες!

Έρχονται αναδρομικοί φόροι από την 1η Ιανουαρίου του 2016

Με βάση τη νέα και την παλιά κλίμακα του φόρου εισοδήματος, οι οποίες συζητούνταν όταν διεκόπησαν οι συναντήσεις στην Αθήνα με τους δανειστές, έρχονται αναδρομικοί φόροι από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Οι μισθοί και συντάξεις θα μειωθούν από 8 έως και 33 ευρώ τον μήνα για μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα από 10.000 έως και 30.000 ευρώ, μέσω της αυξημένης μηνιαίας παρακράτησης φόρου.

ΦΠΑ και πρόσφυγες

Χθες το ΚΥΣΟΙΠ εξέτασε το ενδεχόμενο να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά που έχουν μεγάλες προσφυγικές ροές ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι των νησιών όσο και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε αυτά. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση εξετάζει την εξαίρεση των νησιών Λέσβου, Χίου, Κω και Σάμου από το δεύτερο κύμα αυξήσεων των συντελεστών που με βάση της νομοθεσίας θα πρέπει να γίνει την 1η Ιουλίου 2016. 

Εν τω μεταξύ την ανάγκη βραχυπρόθεσμα να υπάρξει ευελιξία λόγω της κρίσης του προσφυγικού απηύθυνε με συνέντευξή του στη Handelsblat, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μaurice Obstfeld, ζητώντας μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους.